Magyarországgal is megszakítaná a kereskedelmi kapcsolatot Donald Trump?

Magyarországgal is megszakítaná a kereskedelmi kapcsolatot Donald Trump?

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy megszakítja a kereskedelmet azokkal az országokkal, amelyek Észak-Koreával üzleti kapcsolatban állnak – írta vasárnap este Twitteren Donald Trump.

The United States is considering, in addition to other options, stopping all trade with any country doing business with North Korea.— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. szeptember 3.

Mindezt azt követően közölte az amerikai elnök, hogy Phenjan vasárnap bejelentette: sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával. Ez már a hatodik kísérleti atomrobbantás volt, és minden korábbinál nagyobb erejűnek bizonyult, két erős földrengést is kiváltott.

Mint a Hvg.hu kiemelte,  az észak-koreai külgazdasági hivatal 2016-os összesítése szerint hazánk is rajta van azon a 82 országból álló listán, amely Észak-Korea kereskedelmi partnereit tartalmazza. Igaz, hazánk részesedése elenyésző: 2016-ban mindössze 13 ezer dollárnyi kereskedelmet regisztráltak, ami a lista 76. helyéhez volt elegendő. (A KSH más számokat közölt: a statisztikai hivatal szerint 2016-ban 7,5 ezer dollárnyi árut exportáltunk, import pedig nem volt tavaly.)

http://mno.hu/

Hírdetés

A pekingi külügyminisztérium szóvivője eközben az MTI beszámolója szerint közölte, elfogadhatatlan és méltánytalan Donald Trump fenyegetőzése. „Elfogadhatatlan az a helyzet, hogy egyrészt a kérdés békés rendezésén dolgozunk, másrészt saját érdekeinket szankciók fenyegetik és sodorják veszélybe” – húzta alá Keng. „Ez nem objektív, és nem is fair” – tette hozzá a szóvivő.

Kitért arra is: Kína hivatalosan tiltakozott Észak-Korea előző napi nukleáris kísérleti robbantása miatt, amely az eddigi legerősebb volt az ország történetében, és amelyről Phenjan azt állítja, hogy hidrogénbombateszt volt. Szavai szerint Kína Észak-Korea pekingi nagykövetségénél fejezte ki súlyos nemtetszését. „Kína ellenzi, hogy Észak-Korea folytassa nukleáris és ballisztikus programját, és elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele mellett. Ez az álláspontunk jól ismert, és Észak-Korea is teljesen tisztában volt vele” – jelentette ki.

http://mno.hu/

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén azt közölte: csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant. Rámutatott arra, hogy a 2016 óta hozott szankciók hatástalanok voltak. Észak-Korea nukleáris programja „fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha” – szögezte le.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de „türelme nem végtelen”.

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kész „erőteljes katonai választ adni” az észak-koreai fenyegetésre, Donald Trump elnök pedig vasárnap éjjel Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében megerősítette: Washington „minden eszközt igénybe vesz”, hogy megvédje szövetségeseit Észak-Koreával szemben.

Svájc kész közvetíteniHétfőn Doris Leuthard svájci államfő bejelentette: Svájc kész közvetíteni a felek között az észak-koreai válság politikai rendezésében, amelyhez a helyszínt is hajlandó biztosítani. Az elnök szerint a diplomácia területén régóta semleges álláspontot képviselő Svájc alkalmas lehet a közvetítői szerep betöltésére, de a válság rendezéséhez az is szükséges, hogy Kína és az Egyesült Államok is felelősségteljesen álljon a kérdéshez. Hozzátette: „itt az ideje tárgyalóasztalhoz ülni.” (MTI)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »