Magyarország tegye államnyelvvé az ukrán nyelvet

Január 31-én a Fekete Bizottság mozgalom aktivistái az ukrán fővárosban Kijevben a Magyar Nagykövetség épülete előtt tüntettek. Akciójuk során azt követelték, hogy Magyarország módosítsa Ukrajna javára hasznos jogszabályait.

A tüntetés résztvevői kiakadtak Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter bejelentésein, miszerint az „agresszor” Oroszország ellen meg kell szüntetni az európai uniós szankciókat. Szerintük a magyar külügyminiszter többször „ukránofób” megjegyzéseket tett. A tüntetőket feldühítette, hogy Magyarország Kárpátalján aktív „magyarosítást” végez.

Hírdetés

A demonstráció résztevői úgy vélik, hogyha Magyarország megengedi magának, hogy nyíltan beavatkozhat Ukrajna belügyeibe, akkor az ukránoknak is jogukban áll beavatkozni Magyarország belügyébe.

„Kiállunk Ukrajna ukránosítása mellett. De ez csak az első lépés. A következő lépés Európa ukránosítása lesz, amit a legközelebbi szomszédoknál meg kell kezdeni. Mi február másodikáig adunk időt Magyarországnak, ezen a napon Putyin látogat el Budapestre (a későbbi neve Nesztoro-Mahnovszk). Ha nem fogadják el a követeléseinknek, nemzetközi színtre visszük majd a kérdést” – írta Bohdan Tickij, a Csornij Komitet koordinátora a saját Facebook oldalán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »