Magyarország szisztematikus terrorbombázása 1944-ben

Magyarország szisztematikus terrorbombázása 1944-ben

1944. április 3-án 180 db Boeing B-17 és Consolidated B-24 négymotoros nehézbombázó, 137 db P-38 és P-47 vadászgép védelme mellett támadott budapesti célpontokat.

(Arcanum)

Budapestet először érte bombatámadás. 1943 őszétől a szövetséges légierők átrepüléseinek száma megnőtt. E repülések közül az 1943. október 24-i mérföldkő az ország bombázásának történetében. E napon hullottak először amerikai bombák Magyarország földjére. 111 db bombázó támadta Wiener Neustadtot. Valószínűleg sérült vagy műszaki hibás gépek oldották kényszerből bombáikat, hogy tartani tudják helyüket az alakzatban. A bombázás veszteségeket nem okozott.

1944. január 7-én 48 db B-17-es, Lightning vadászok kíséretében Maribort bombázta. A kötelék berepült Nyugat-Magyarország fölé és több községet ért bombatámadás, jelentéktelen károkat okozva. A 2/1-es vadászszázadot bevetették, a Héjákkal felszerelt alakulat két bevetést repült, ellenséggel nem találkozott. Január 23-án éjjel ismét bombatámadás ért több községet. A károk elenyészők voltak. Január 31-én 17 db B-17-es Klagenfurt repülőterét bombázta. A magyar Héja vadászok ismét bevetésre kerültek, de ellenséggel most sem találkoztak. Februárban egy eseménytelen bevetése volt a századnak. Ebben a hónapban kapták meg a Bf 109-es vadászgépeket. Február 22-én amerikai kötelékek ismét érintették Magyarország légterét. Egy a lispei légvédelem által megrongált B-24H Csáktornya mellett kényszerleszállt, személyzete magyar hadifogságba esett.

Márciusban a 2/1. századnak egy bevetése volt. Ekkor viszont már légi harcra is sor került. A három rajból álló századot nem sokkal a bevetés kezdete után visszahívták a bázisra. A 3. raj 4 gépe (valószínűleg rádióhiba miatt) nem vette a visszahívó parancsot és megtámadta az amerikai bombázókat. A nehézbombázók elleni támadásban tapasztalatlan pilóták közül mind a 4 találatot kapott. Kis Benedek István tizedes gépe Szabadhídvégtől 15 km-re csapódott a földbe, a pilóta hősi repülőhalált halt. Murvay János őrmester gépe Mezőkomáromnál kényszerleszállás közben egy házba rohant és felrobbant. Ő szintén hősi repülőhalált halt. Ők voltak a nyugati szövetséges légierők elleni bevetések első hősi halottjai. A raj másik két gépe elérte a saját repülőteret.

Március 19-én megkezdődött Magyarország német megszállása. Felszállási tilalom lépett érvénybe, de ezt néhány nap múlva feloldották. Az első amerikaiak elleni légi győzelmet – bizonyos források szerint – 1944. március 27-én aratta a győri Magyar Waggon és Gépgyár berepülőpilótája egy P-38 Lightning felett. A légi győzelmet amerikai adatok nem támasztják alá.

Április 3.

Hírdetés

Ezen a napon 180 db Boeing B-17 és Consolidated B-24 négymotoros nehézbombázó, 137 db P-38 és P-47 vadászgép védelme mellett támadott budapesti célpontokat. Budapestet először érte bombatámadás.

Az 1944 Áprlils 3-i amerikai bombázásnak 1073 halálos áldozata és 526 sebesültje volt. Budapest ipari üzemei súlyosan megsérültek (pl. a Dunai Repülőgépgyár). A ferencvárosi rendező pályaudvar néhány hétig kisebb kapacitással üzemelt.

Magyar oldalról a 2/1. vdsz. 12 db Bf 109-ese, az 5/1. éjszakai vdsz. 9-10 db Me 210-ese, a tököli RÁB készültség 2 db Me 210-es gépe és a szolnoki reptérről az 1/1. vdsz. 4 db Héja gépe került bevetésre. Német részről kb. 50-60 db vadász és rombológépet vetettek be. A veszteségek és az elért eredmények csak részlegesen ismertek. A JG 27 három B-17, két P-38 és egy B-24 lelövését jelentette. (1)

Eredmények:

Hemmert László hdgy. és Beregszászi Sándor szkv.(2/1. vdsz) – B-24 (Kajdacs, É.)
Papp Tibor fhdgy. (1/1. vdsz) – B-24 (Kulcs)
Zsámboki Dezső őrm. (5/1. é. vdsz.) – B17 (Gara)(28)
Rádióslövésze: Sallós Géza őrv.

Nem igazolt légi győzelem (2):
Irányi Pál fhdgy. (2/1. vdsz) – B-17 (Ferihegy)
Hemmert László hdgy. (2/1. vdsz) – P-38 Veszteségek: Megsemmisült 2 Bf 109, 2 Me 210, 1 Héja.

A rombolók legénységéből Nagy Kornél fhdgy. súlyosan megsebesült, lövésze Kuthy István őrm. (RÁB) hősi repülőhalált halt (gépüket kényszerleszállás után is lőtték a P-38-asok, Kuthy őrm. ekkor kapott halálos sérülést). A másik (5/1. éjszakai vdsz.-hoz tartozó) 210-est is P-38-ak lőtték le, személyzete, Zsámboki Dezső őrmester, pilóta és Sallós Géza őrvezető, rádióslövész, hősi repülőhalált halt. A lelőtt Héjából pilótája Partos András hdgy. sikeresen kiugrott. Másik két Héja sérülten kényszerleszállt, pilótáik (Hollósi fhdgy., Nemeslaki őrm.) sértetlenek maradtak.

Sokáig tartotta magát az a feltételezés,hogy az április 3-i bombázás a márciusi német megszállás következménye volt. Azonban régóta tudható, hogy az angolszász hatalmak az 1943 novemberi Teheráni Konferencia óta pontos listával és menetrenddel rendelkeztek a magyarországi célpontokat illetően.

„Magyarország rajta van a listán!”


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »