Magyarország szerint fenn kell tartani az orosz szankciókat

Magyarország szerint fenn kell tartani az orosz szankciókat

Magyarország támogatja az Oroszország elleni szankciók fenntartását. Erről Áder János államfő beszélt, amikor lengyel kollégáját fogadta. Áder János azt mondta: amíg az oroszok nem tartják be a minszki békeegyezményt Ukrajnában, addig nem lehet a büntetőintézkedések enyhítéséről tárgyalni. Orbán Viktor miniszterelnök korábban még arról beszélt: enyhíteni kell a szankciókat, mert az az EU-nak is gazdasági károkat okoz.

A héten van a második évfordulója, hogy Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó félszigetet. Az agresszióra az EU gazdasági szankciókkal reagált, ezek miatt az orosz GDP körülbelül 3-4 százalékkal zsugorodott. A büntetőintézkedések feloldása most attól függ, hogy az oroszok mit csinálnak Kelet-Ukrajnában. A lengyel elnök szerint Moszkva továbbra is háborúzik a területen. „Amikor arról beszélünk, hogy jogos-e a szankciók feloldása vagy sem, akkor mindenekelőtt azt kell megvizsgálnunk, hogy a szankciókat kiváltó okok megváltoztak-e vagy sem. Ha a minszki megállapodást vesszük, illetve az orosz fél reakcióit, akkor megállapíthatjuk, hogy nem volt változás, és ebből a szempontból a szankciók feloldása indokolatlan” – mondta Andrzej Duda lengyel elnök.

Hírdetés

Andrzej Dudát Áder János fogadta a Sándor-palotában. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: Magyarország az orosz szankciók enyhítését támogatja – Olaszországgal és Görögországgal együtt. Áder János viszont azt mondta: amíg nincs tényleges béke Ukrajnában, nem lehet a szankciók feloldásáról tárgyalni. „Mindenkinek tartani kell magát a minszki megállapodáshoz, ez az előfeltétele minden további lépésnek. Az ügyben meg kell őrizni az EU egységét” – mondta a köztársasági elnök.

Kelet-Ukrajnában kilencezer ember halt meg a harcokban. Egy véletlenül kiszivárgott orosz költségvetés-tervezetből azt is tudni lehet, hogy az oroszok kétezer katonát vesztettek és háromezren megsérültek, pedig a moszkvai vezetés hivatalosan tagadja, hogy katonákat küldtek Ukrajnába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »