Magyarország nem csatlakozik, ám hamarosan lesújthat az Európai Ügyészség

Magyarország nem csatlakozik, ám hamarosan lesújthat az Európai Ügyészség

Bár Magyarország továbbra sem hajlandó csatlakozni az Európai Ügyészséghez, június elsején megkezdheti működését a szervezet – közölte Tine Hollevoet szóvivő a Euronews tudósítójával.

A LAURA CODRUŢA-KÖVESI ÁLTAL VEZETETT ÜGYÉSZSÉGTŐL AZ UNIÓS FORRÁSOKKAL VALÓ VISSZAÉLÉSEK FELDERÍTÉSÉBEN VÁRNAK ÁTTÖRÉST.

A LUXEMBURGI SZÉKHELYŰ TESTÜLET JELENLEG AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG BIZTOSI TESTÜLETÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRA VÁR, AMI TINE HOLLEVOET SZERINT MÁR PUSZTA FORMALITÁS.

Az Európai Ügyészség fő feladata az európai költségvetéshez kapcsolódó korrupció és csalások elleni küzdelem lesz.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos ügyekben testület ügyészei a résztvevő 22 tagállamban a helyi hatóságoktól függetlenül nyomozhatnak, s ezekben az ügyekben vádat is emelhetnek. 

Laura Codruţa Kövesi Fotó: Bogdan Cristel / MTI / EPA

Hírdetés

Az ügyészséget vezető Laura Codruţa Kövesinek egyébként nagy gyakorlata van a témában: korábban a romániai korrupcióellenes ügynökséget, a DNA-t vezette, amelynek égisze alatt több, korrupciós ügybe keveredett miniszter, valamint polgármester csuklóján kattant a bilincs, írja PATTHY LORÁND IMRE.

A Luxemburgban működő szervezet ügyész kollégiuma tavaly szeptemberben állt fel, ennek tagjait a 22 résztvevő államból delegálták, bár a tagországokban működő ügyészek lajstroma még nem teljes.

Magyarország szuverenitásának védelme címén utasította el a csatlakozást, bár Polt Péter legfőbb ügyész áprilisban munkamegállapodást kötött a szervezettel.

A múlt héten Didier Reynders uniós igazságügyi biztos is Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozását sürgette Varga Judit igazságügyi miniszter brüsszeli látogatása alkalmából.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Magyarország nem csatlakozik, ám hamarosan lesújthat az Európai Ügyészség appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »