Magyarország megint kimaradt

Magyarország megint kimaradt

Megalapították a 16+1 Befektetési Alapot – jelentette be Maris Kucinskis lett miniszterelnök a rigai Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón szombaton.

Az alapítók: Kína, Lettország Csehország és Lengyelország. Magyarország tehát nem tagja a nevezett alapnak, amelynek célja, hogy kínai tőkéből megvalósuló infrastrukturális beruházásoknak biztosítson anyagi támogatást.

Mint ahogyan arról tegnap írtunk, Magyarország a hasonló célok mentén létrehozott Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) alapításában sem vett részt. A tagfelvételről ma tárgyalt Szijjártó Péter az AIIB lenegylországi igazagtóhelyettesével, Radislaw Pyffellel.

Hírdetés

Maris Kucinski továbbá jelezte: fontos hangsúlyozni, hogy a 16+1 együttműködés az uniós tagállamokból, illetve az unióhoz csatlakozni kívánó államokból épül fel. Ezért az EU-s jogokat minden esetben tiszteletben kell tartani – tette hozzá Kucinski.

A lett miniszterelnök szavai azért érdekesek, mert mint ahogyan azt megírtuk: a Budapest-Belgrád vasútvonal miatt éppen azért indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy a beruházás megvalósulásában nem érvényesülnek az uniós közbeszerzési követelményei. Tegnap ezzel kapcsolatban Matthew Baldwin, az Európai Bizottság mobilitáspolitikai és közlekedési főigazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta: alapelv a nyitott pályázati rendszer, a Budapest–Belgrád-vasút megvalósítását illetően azonban a bizottságnak továbbra is kétségei vannak. Kérdés tehát, hogy ha a testület továbbra sem bólintott rá a 2014-es bejelentése óta húzódó beruházásra, mennyire lehet előrelépni az ügyben.

Li Ko-csiang a rigai csúcs sajtótájékoztatóján elmondta: Kína az Európai Unió egységében és fejlődésében érdekelt, ezért az üzleti kapcsolatokban is szem előtt tartja az uniós jogszabályok betartását. Ko-csiang hozzátette: Kína kész részt vállalni a beruházások finanszírozásában, szükséges azonban, hogy a közép-kelet-európai régió és Kína pontosabban meghatározza a közös érdekeket és célokat. A Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a beruházás mielőbb megvalósulhat.

Ezekben a percekben szólal fel Orbán Viktor is, az eseményen résztvevő többi politikus nyilatkozatairól azonban (a helyszínről tudósító újságírók meglepetésére) a sajtó nem hallgathatja meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »