Magyarország képes felvenni a versenyt a Nyugattal

Magyarország képes felvenni a versenyt a Nyugattal

Egyre több külföldi turista érkezik vakációzni Magyarországra. Tavaly 4,8 százalékkal többen jöttek külföldről nyaralni, mint 2013-ban. Még mindig Németországból érkeznek a legtöbben, a második helyen Oroszország áll. A budapesti turisztikai csomópontok nagy részénél már elvárás legalább egy idegen nyelv ismerete.

Budapest egyik legrégibb fürdőjében, a Széchenyiben vasárnap délelőtt is rengetegen hűsöltek. Az idelátogató vendégek kilencven százaléka külföldi. Voltak olyan lányok, akik Japánból érkeztek. Azt mondták, nagyon tetszik nekik Budapest, szerintük a vendéglátással és a magyarok angoltudásával sincs gond. „A magyarok jól beszélik az angolt, mindenki megért a kávéházakban, éttermekben, szupermarketekben, információs pultoknál, mindenhol” – mondta az egyik japán lány.

Az olyan turisztikai csomópontokon, mint a Széchenyi fürdő, már elvárás, hogy a személyzet jelentős része beszéljen idegen nyelveket. „A fürdőinkben általában van olyan kolléga, aki oroszul, olaszul beszél, a Gellért fürdőben spanyolul, franciául beszélő kollégát is meg lehet találni. Nagyon bízunk benne, hogy azáltal, hogy biztosítjuk nekik a tanulás lehetőségét, egyre több nyelvet fognak tudni megtanulni alapfokon” – mondta Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketingigazgatója.

Hírdetés

A Fővárosi Állat- és Növénykert pénztárában viszont, úgy tűnik, nem kikötés az angol tudás. Az egyik ablaknál nem, csak egy másiknál tudtak válaszolni angolul feltett kérdésünkre. Külföldi turistának adtuk ki magunkat, és rejtett kamerával teszteltük a különböző turisztikai csomópontokon a kiszolgáló személyzet angoltudását.

A budai Várhoz közlekedő siklónál nem ütköztünk nyelvi akadályokba, ami nem is meglepő. A kígyózó sor kilencvenkilenc százalékban külföldiekből állt. A Móricz Zsigmond körtér információs irodájában is útbaigazították riporterünket.

Tavaly 4,8 százalékkal több külföldi érkezett hazánkba, mint 2013-ban. A legtöbben még mindig Németországból jönnek, a második helyen Oroszország áll, és sokan jönnek Írországból és Nagy-Britanniából is. „Korábban természetes volt, hogy a turizmus piacán németül kellett beszélni Magyarországon. A következő időszak már arról szólt, hogy angoltudás nélkül nagyon nehéz helytállni és elhelyezkedni. Ez változatlanul így van, viszont felzárkózott mellé az orosznyelv-tudás mint szükséges kompetencia” – mondta Molnár Csilla docens.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint Magyarország az utóbbi tíz évben sokat fejlődött a turizmus területén, és mára képes felvenni a versenyt a nyugati országokkal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »