Magyarország jövőre is védi Szlovákia légterét

Magyarország jövőre is védi Szlovákia légterét

Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter október 22-én Kecskeméten szlovák kollégájával, Robert Kaliňákkal tárgyalt. A két fél megegyezett abban, hogy mindaddig, amíg Szlovákia nem építi újjá saját nemzeti védelmi képességét, Magyarország továbbra is kész a szomszédos ország légtérrendészeti feladataiban való részvételre, ami annyit jelent, hogy jövőre is védi Szlovákia légterét.

A közös védelmi képességek fejlesztése és a kölcsönös támogatás elengedhetetlen a stabilitás megőrzése szempontjából Közép-Európában – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mint elmondta, Magyarország idén is közreműködik Szlovákia légtérrendészeti feladatainak ellátásában, és a Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter, valamint az általa Kecskeméten aláírt megállapodás értelmében a Magyar Légierő 2025-ben is részt vesz Szlovákia légterének védelmében.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország ezzel a NATO és az Európai Unió egészének biztonságához is hozzájárul. Hozzátette: a közös védelmi képességek fejlesztése és a kölcsönös támogatás elengedhetetlen a közép-európai térség stabilitásának megőrzéséhez.

Hírdetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy NATO-kötelezettségeiknek eleget téve a magyar Gripen vadászgépek évek óta jelen vannak a szlovák, a szlovén, valamint háromévente a balti államok légterében. 2025-ben negyedik alkalommal fogja a Magyar Légierő a balti légtérvédelmi feladatokat ellátni.

A találkozón a magyar és szlovák miniszter kiemelte az ukrán-orosz háború mielőbbi lezárásának fontosságát, továbbá egyeztettek a NATO keretében megvalósuló együttműködésről. Emellett tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, így az országok fegyveres erői közötti közös hadgyakorlatok lehetőségéről is.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk/MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »