Magyarország is uniós pénzhez jut – a nap hírei

Magyarország is uniós pénzhez jut – a nap hírei

A kormány döntött az árstopok és a hitelmoratórium meghosszabbításáról. A NATO már bárhova telepíthet csapatokat Magyarországon, miután a kormány módosította korábbi döntését. Magyarország is uniós pénzhez jut a brexit miatt. A nap legfontosabb hírei június 16-án.

A kormány döntött az árstopok és a hitelmoratórium meghosszabbításáról. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán jelentette be: az élelmiszerár- és a benzinárstop október 1-ig, a hitelmoratórium és a kamatstop december 31-ig érvényben marad. A benzin illetve dízel üzemanyag ára tavaly november óta 480 forint. Hét alapvető élelmiszer árát pedig februárban maximálták a tavaly októberi árszinten. A kamatstop január 1-én lépett hatályba azon változó kamatozású vagy kamattámogatott hiteleknél, amelyeknek 2021. október 27-e és 2022. június 30-a közé esett a kamatfordulónapjuk. A hitelmoratóriumot a koronavírus-járvány alatt vezette be a kormány.

A NATO már bárhova telepíthet csapatokat Magyarországon – a kormány módosította korábbi döntését. A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a magyar kormány engedélyezi a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra települését. Ez azt jelenti, hogy a NATO az ország bármely területén végezhet csapatmozgásokat, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolíthat le, valamint fegyveres erőket is telepíthet.

Magyarország is uniós pénzhez jut a brexit miatt. Az Európai Bizottság ma jóváhagyta, hogy a brit EU-tagság megszűnése következményeinek ellensúlyozására képzett tartalékból 627 millió eurót kapjon Magyarország, Németország, Görögország és Ciprus. A döntés értelmében Brüsszel az összegből 435 millió eurót még az idén a négy tagállam rendelkezésére bocsát, a fennmaradó 192 millió eurót pedig 2023. április végéig folyósítja a kedvezményezetteknek. A tagállamok jövő év végéig használhatják fel a forrásokat.

A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy nyáron gyorsulni fog az árak emelkedése. Emiatt a hónap végén módosítják a jegybanki inflációs prognózist – hangzott el az irányadó kamat 50 bázispontos emelése után. A jegybank arra számít, hogy az első negyedéves erős GDP-növekedést a másodikban lassulás követheti, de az éves átlagos növekedés így is akár az 5 százalékot is elérheti 2022-ben.

Nagy Imre újrateremtése a magyar politikai élet új kezdete volt – jelentette ki a mártírhalált halt miniszterelnök szobránál a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Vitályos Eszter a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából rendezett központi ünnepségen azt mondta: ez a nap arról szól, hogy fejet hajtsanak a bátorság, a türelem és a bölcsesség eszméi előtt. Szerinte 1956 a bátorságot, az 1956. november 4-e és 1989. június 16-a közötti időszak a türelmet jelentette, 1989 júniusában pedig bölcsnek kellett lenni.

Hírdetés

Hatra emelkeett a Magyarországon igazolt majomhimlős esetek száma, valamennyien 20-40 év közötti férfiak. Legutóbb egy Somogy megyei és két budapesti beteg esetében igazolták és megerősítették a majomhimlő fertőzést. A nemzeti népegészségügyi központ közleménye szerint általános állapotuk kielégítő, egyikük sincs kórházban, valamennyien otthon vannak elkülönítve.

Drágul a levélfeladás és emelkedik a postai többletszolgáltatások tarifája is júliustól. A Posta azt közölte, hogy lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti belföldi sima, nem elsőbbségi levél díja 15 forinttal, az elsőbbségi levél díja pedig 25 forinttal drágul. Aki ajánlottként adja fel a levelet, az ezért 500 forintot fizet majd, a tértivevény többletszolgáltatás díja 345 forintra nő. Továbbra is kedvezőbb díjjal érhetők el az elektronikus adattal feladott ajánlott és tértivevényes levélküldemények, az előbbi tarifája 460 forintra, utóbbi díja 325 forintra emelkedik.

Online konzultációt kezd a kisadózó vállalkozások tételes adójáról a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A kezdeményezéstől azt várják, hogy széleskörű egyetértés alakuljon ki az adónem átalakításáról. A BKIK szerint a 450 ezer katás vállalkozás túlnyomó része indokoltan alkalmazza az adónemet. Úgy vélik ugyanakkor, hogy 100-150 ezer vállalkozó lehet, aki a katát az ügyletei gazdasági tartalmának megfelelő közteher kikerülésére használja.

Csaknem másfél évtized után indult ismét menetrend szerinti repülőjárat a Sármellék-zalavári repülőtérről. A Wizzair heti kétszeri járata Dortmundot köti össze a Hévíz-Balaton Airporttal.

A doppingszabályok súlyos megsértése miatt örökös eltiltást kapott Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség volt elnöke – közölte a nemzetközi Sportdöntőbíróság. Az ítélet szerint a 83 éves magyar sportdiplomata doppingeseteket tussolt el vagy nem engedte, hogy a doppingeljárást lefolytassák.

Németország után már Olaszország, Ausztria és Csehország is kevesebb gázt kap Oroszországból, miközben 24 óra alatt harmadával drágult a gáz a tőzsdén. A legközelebbi szállítás ára mára 142 euróra nőtt. A Gazprom Németország esetében az eddigi napi 167 millió köbméterről előbb 100-ra, majd tegnap 67 millióra csökkentette a küldött napi mennyiséget. Az oroszok azzal indokolták ezt, hogy a Kanadába karbantartásra kivitt turbinák nem tudnak visszakerülni a nyugati szankciók miatt.

Az uniós jogba ütközik a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály – így döntött az Európai Unió bírósága. Ausztria 2019. január 1-jén vezetett be jogszabályt, amely szerint azoknak a külföldi munkavállalóknak, akiknek a gyermekei állandó jelleggel egy másik uniós tagállamban tartózkodnak, az érintett országban fennálló általános árszínvonal alapján állapítja meg a családi ellátások és különböző adókedvezmények összegét. Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy az intézkedés hátrányos megkülönböztetésnek számít, ezért eljárást indított Ausztriával szemben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »