Magyarország is tárgyal már a vakcináról

Magyarország is tárgyal már a vakcináról

Rengeteg cég dolgozik a koronavírus elleni oltóanyagon, egyelőre nem tudni, melyik lesz a befutó, és melyik ország jár jól azzal, hogy előre leköt tételeket.

Több külföldi kormányhoz hasonlóan, Magyarország is megkezdte a tárgyalásokat az oltóanyag beszerzésesre több megbízható partnerrel is – közölte az Emmi a hvg.hu kérdésére. Azt egyelőre nem tudatták, hogy kitől és hogyan intéznék a vásárlást.

Bár még nincs bizonyított vakcina a koronavírus ellen, több ország már nagy tételeket kötött le a gyógyszergyártókkal a folyamatban lévő szerekből.

  • Az Egyesült Királyság az Oxfordi Egyetemen fejlesztett oltásból kötött le 100 milliót, a BioNtech/Pfizer német-amerikai konzorciumtól 30, a francia Valnevától pedig 60 milliót.
  • Japán 120 millió a BioNtech/Pfizernél,
  • Az Egyesült Államok 100 milliót rendelt a Sanofi/GSK-tól.
  • Brazília 100 millió adag oltóanyag leszállításáról állapodott meg az AstraZenecával.
  • Szintén az AstraZenecától rendelt 400 milliót Németország, Olaszország, Franciaország és Hollandia.

A vakcinanacionalizmust korábban bírálták a nemzetközi egészségügyi szervezetek, attól tartva, hogy a készleteket lekötik a gazdag országok, így pedig nem jut mindenhova majd oltóanyag.

Hírdetés

Nem szokványos, hogy az országok előre befoglaljanak készleteket olyan vakcinából, mely még el sem készült

– értett egyet ezzel Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának a vezetője.

A virológus a hvg.hu-nak felidézte, hogy sok gyógyszergyártó dolgozik a vakcinán, ezek között több ígéretes is van, csakhogy legutóbb az oxfordiról derült ki, hogy ugyan kivált immunitást, de tartós védettség helyett csak a tüneteket enyhítette és a halálozási arányt csökkentette. A gyártók hagyományos és modern módszerekkel is kísérleteznek, de még nem tudni, melyik lesz a befutó.

Emlékeztetett arra, hogy a vakcinafejlesztés több éves folyamat, amin lehet gyorsítani a szabályok miatt. A biztonságot mindenki szem előtt tartja, egy nem megfelelően tesztelt szert nem fognak piacra dobni.

Miután az antitest nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, a virológus szerint a vakcina hatékonyságát nem befolyásolja, hogy az adott ember átesett-e már a koronavírus-fertőzésen.

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »