Magyarország felajánlotta Budapestet helyszínként az orosz-ukrán béketárgyalásokra

Magyarország felajánlotta Budapestet helyszínként az orosz-ukrán béketárgyalásokra

Vlagyimír Zelenszkij ukrán államfő az orosz-ukrán háború második napján tárgyalásokra szólította fel az orosz elnökök annak érdekében, hogy elejét vegyék a civil áldozatoknak.

Vlagyimír Putyin jelezte, hogy csak azután hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni az ukrán elnökkel, hogy Ukrajna leteszi a fegyvert.

A béketárgyalások lehetséges helyszíneként eddig Minszk és Varsó neve merült fel, de mivel vita alakult ki róla, döntés még nem született.

Erre reagálva Szijjártó Péter péntek este a közösségi médiában közzétett videójában bejelentette, hogy Magyarország felajánlja a feleknek Budapestet, mely mindkét fél számára biztonságot nyújtó helyszín lehetne. A magyar külgazdasági- és külügyminiszter a javaslatról telefonon már beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, valamint Vlagyimír Zelenszkij ukrán államfő kabinetvezetőjével, Andrej Jermakkal.

Hírdetés

Szijjártó elmondta, hogy egyik fél sem zárkózott el a budapesti helyszíntől. Megköszönték a lehetőséget, egyeztetnek róla.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy Magyarországa békében érdekelt, és szeretnének a helyszín felajánlásával hozzájárulni a béke megteremtéséhez. Egyeztetnek róla. Néhány napon, órán belül megállapodás is születhet a megbeszélések megkezdéséről.

“Minél előbb kezdődnek a megbeszélések, annál előbb lesz béke, és annál kevesebb embernek kell meghalnia ebben az értelmetlen háborúban”

– zárta Szijjártó.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »