Magyarország egy helyet javított, Szlovákia egy helyet rontott a versenyképességi rangsorban

Magyarország egy helyet javított, Szlovákia egy helyet rontott a versenyképességi rangsorban

A Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi rangsorában Szlovákia ea 41. helyről a 42-re esett vissza. Magyarország ezzel szemben egy helyet javítva a 47. helyezést érte el.

A Visegrádi Négyek tekintetében a legjobb helyezést Csehország (32.) érte el, majd Lengyelország következik (37.).

Szlovákia viszonylag jól szerepelt az infrastruktúra állapota, az IT-megoldások alkalmazása és a munkapiac hatékonysága tekintetében, de sok pontot veszített a lakosság egészségi állapota, a vállalkozói környezet és hangulat és az innováció területén.

Hírdetés

Az innovációban elért rossz eredmény azért is érdekes, mert ez tartalmazza a munkaerő diverzitását – vagyis azt a képességet, hogy nem egyetlen ágazatra épül a foglalkoztatás jelentős része, és a munkások magasabb hozzáadott értéket képviselő munkára is foghatók.

Magyarország azért tudott egy helyet előrelépni, mert sokat javult a vállalkozói környezet, stabil a makrogazdaság, javulnak a munkaerőpiaci folyamatok és szintén jól szerepelt az infrastruktúra állapotát érintő pontozáson. Összesen 8 területen javult Magyarország versenyképességi teljesítménye az elmúlt években, és a legnagyobb javulást érte a V4-eken belül.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »