„Magyarország azt csinál, amit akar”

Horvátország és Szlovénia is felkészült a magyar határzárra – erről a tegnapi, éjszakába nyúló uniós csúcstalálkozó után nyilatkozott a két szomszédos ország vezetője. A horvát miniszterelnök azt mondta: Zágrábnak van megoldása a menekültválság kezelésére függetlenül attól, hogy Magyarország mit tervez a saját határával.

Ismét feszült csúcstalálkozón vettek részt az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben. Az éjszakába nyúló egyeztetések eredménye szerint az EU szorosabbra fűzi az együttműködést Törökországgal, és felgyorsítják az ország csatlakozására, illetve a törökök vízummentes schengeni beutazására vonatkozó tárgyalásokat. Ankara emellett pénzt is kaphat: a kért 3 milliárd euróra a német kancellár már hétvégi törökországi látogatásán rábólinthat.

„A bizottság nem finanszírozhatja ezt egyedül az EU-s költségvetésből. Ma éjjel megvitattuk, hogyan járulhatnak hozzá a tagállamok, de ezt még tisztáznunk kell. Általános vélekedés volt, hogy jobb, ha otthonukhoz közel szállásolják el a migránsokat, mint ha végül a mi országainkban támogatják őket pénzzel” – fejtette ki Angela Merkel.

Orbán Viktor szerint az uniós vezetők féleredményt értek el a török megállapodással, mivel Brüsszelben nem született döntés a török–görög határ lezárásáról, pedig a menekültek jelentős része ott érkezik meg az Európai Unióba. A kormányfő azt is hangsúlyozta: ha a magyar nemzetbiztonsági kabinet dönt a horvát határ lezárásáról, az a hivatalos határátkelést nem érinti. „Nem zárjuk le a határt, ez nem lehetséges. Arról beszélünk, hogy visszaállítjuk Schengent, mert a schengeni egyezmény világosan meghatározza, mi a kötelességük a schengeni határokon kívül lévő országoknak. Vannak határátkelőhelyek, ezek nyitva vannak, de ellenőrizzük őket, tehát az egész folyamatot szabályozzuk. Ez az, amit szeretnénk, és ezt fizikailag képesek vagyunk megtenni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hírdetés

Újságírói kérdésre hozzátette: beszélt erről a horvát kormányfővel, aki nem értett egyet vele. Nem támogatja a magyar határzárat a szlovén miniszterelnök sem, de felkészülnek ara, hogy a menekültek Horvátországból Szlovéniába indulnak majd.

A horvát miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzetet egyetlen ország sem képes egyedül kezelni. „Ami az elmúlt hónapokban történt, az teljesen új dolog, amelyet nem kontrollálhat Horvátország, Magyarország vagy Németország. A dublini rendszer jelen pillanatban nem létezik, más időkre találták ki” – szögezte le Zoran Milanovic.

A politikus a csúcstalálkozó után hozzátette: Zágrábnak van megoldása a menekültválság kezelésére, Magyarország pedig „nem lényeges”, ezért azt csinál a határával, amit akar.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »