Magyarország az utolsó pillanatban mondta le a Baerbock-Szijjártó-találkozót – a német külügy meglepődött

Magyarország az utolsó pillanatban mondta le a német külügyminiszterrel való találkozóját. A németek szerint az ok Orbán Viktor önjelölt békemissziója. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban közölte: kizárólag technikai és nem politikai okok állnak az út elhalasztásának hátterében.

Nem valósul meg Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőre tervezett budapesti útja. A magyar fél röviddel az esemény előtt mondta azt le Szijjártó Péter külügyminiszter. Ezt a magyar külügyminisztériumra hivatkozva írta meg a Der Spiegel.

Meglepetésünkre a magyar fél péntek este rövid határidővel lemondta Szijjártó Péter külügyminiszter és Baerbock külügyminiszter eredetileg hétfőre tervezett budapesti találkozóját. Az utazást egy későbbi időpontra ütemezzük át. A két külügyminiszter közötti komoly és őszinte személyes beszélgetés fontos lett volna Orbán Viktor miniszterelnök meglepetésszerű és egyeztetés nélkül történt moszkvai útja miatt. Sajnáljuk a történteket

− közölte a német külügyminisztérium.

Hírdetés

Időközben reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

A miniszter naptárjában történt – előre nem látott – változás miatt kérte a KKM, hogy a látogatásra egy későbbi – remélhetőleg közeli – időpontban kerüljön sor. Tehát kizárólag technikai és nem politikai ok áll a háttérben. A KKM reméli, hogy az új időpontról szóló egyeztetések minél előbb sikerrel zárulnak

– áll a minisztérium szombati, az Index szerkesztőségébe eljuttatott közleményében.

Hétfő óta Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, és azóta Orbán Viktor miniszterelnök önjelölt békeküldetést teljesít − írja a Spiegel. Először Ukrajnába utazott, majd látogatást tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, ami felháborodást váltott ki a nyugati partnerek körében. Olaf Scholz német kancellár például világossá tette, hogy Orbán Viktor nem a 26 másik EU-tagállam nevében beszélt Moszkvában.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »