Magyarok! Most a szabadkőműves csicska látogatása, vagy a csíksomlyói búcsú a fontosabb?

Nagyváradról is indulhat zarándokvonat a pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére. A pápalátogatás előkészítéseként imakártyákat nyomtatnak és juttatnak el híveikhez. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a Krónikához csütörtökön eljuttatott körlevelében arról tájékoztat, hogy különvonat indítását kérelmezte az illetékes szervektől Nagyvárad–Élesd–Csíkszereda útvonalon.

A püspök közölte, miközben egyházmegyéje több plébániája már lefoglalta a szállítást biztosító buszt Csíksomlyóra, arra biztatja a híveket, válasszák a vonattal történő utazási módot, mert ezzel is könnyíthetnek a szervezők munkáján, például a parkolás, bejutás szempontjából.

A nagyváradi egyházfő közölte azt is, hogy a pápalátogatás előkészítéseként imakártyákat nyomtatnak és juttatnak el híveikhez. Az imakártya mellett plakát is készül, amelyet minden templom bejáratánál, látható helyre kifüggesztenek. „

A pápalátogatásig ajánlom azt is, hogy teremtsünk olyan lehetőségeket, amikor többet beszélhetünk szentatyánk életéről, munkálkodásáról, tanításáról, üzeneteiről” – szerepel a körlevélben. Böcskei László püspök szerint a romániai katolikus egyház – benne az erdélyi, partiumi és bánsági történelmi egyházmegyék – olyan esemény előtt áll, amelyet nem csak rendkívülinek, de jogosan nevezhetünk történelmi eseménynek.

Hírdetés

„Ferenc pápa 2019. május 31-június 2. között tervezett látogatása egy olyan esemény, amely hatással van nem csak az itt élő katolikusok, hanem egész társadalmunk életére, és közösségeink fejlődését, összekovácsolódását szolgálhatja” – állapítja meg a nagyváradi püspök. Különben a katolikus egyház az elkövetkező időszakban készül közölni a zarándoklat megszervezéséhez szükséges információkat a plébániai hivatalokkal, beleértve a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókat.

A Krónika úgy tudja, a pápa június elsejei szentmiséjének idejére kordonokkal körbekerítik a csíksomlyói kegyhelyet és a hegynyerget, ahová csak előzetes regisztrációval lehet majd belépni. A Magyar Államvasutak Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda január végén jelentette be, hogy zarándokvonatot indítanak három magyarországi helyszínről Csíksomlyóra a pápalátogatás alkalmából.

Május 31-én Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak vonatok, amelyeket Püspökladányban összekapcsolnak; a zarándokvonat innentől egy 17 kocsiból álló szerelvényként folytatja útját. A vonat másnap reggel ér Csíksomlyóra, ahol a zarándokok részt vesznek a szentatya latin nyelvű szentmiséjén, majd délután visszaindulnak Magyarországra. Ezzel egy időben Antal Árpád polgármester csütörtökön bejelentette: Sepsiszentgyörgy kétezer szálláshelyet ajánl fel a város iskolai kollégiumaiban és sportlétesítményeiben Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának időszakára.

Az önkormányzat ingyenes szálláshelyeket ajánl fel, és arra is készül, hogy teával és zsíros kenyérrel is megvendégelje a zarándokokat. Az elöljáró reményének adott hangot, hogy a sepsiszentgyörgyi emberek is befogadnak zarándokokat. Mint mondta, azt szeretné, hogy a székelyföldi emberek lehetőséget lássanak arra, hogy megmutassák, milyen a székely vendégszeretet. – írja a kronika.ro


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »