Magyarok az államigazgatásban: Ennek nagy bukta lehet a vége

100 nap után bevett szokás értékelni az adott politikus, kormányhivatalnok tevékenységét. Addig általában türelmi időt kap mindenki, esélyt arra, hogy hatalmi pozícióból bizonyíthasson. Hogy letegyen valamit az asztalra, vázolhassa elképzeléseit, és belevágjon azok megvalósításába. Aztán a ciklus végén elszámoltatnak.

 

A Most-Híd választási kampánya során azt hangoztatta, hogy eredményt csak kormánypozícióból lehet elérni. Kormányra is léptek az ősi “ellenségekkel,” hogy végre előrelépés történjen a magyarok által irányított ügyekben.

 

100 nap tanácstalanság

 

100 nap után az első értékelések felemás képet, inkább tanácstalanságot mutatnak. A jelenlegi állapot láttán ugyanis bizakodásra nincs sok okunk. Vegyük csak sorjába, miért.

 

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztostól a kinevezését követően azonnal megpróbáltunk interjút kérni. Kíváncsiak voltunk elképzeléseire, víziójára, lehetőségeire, mint ahogy szerettük volna felmérni a képességeit is erre a posztra. Állami hivatalnokként, aki a mi adónkból él, azonban még csak válaszra sem méltatott.

 

Ravasz Ábel. Kép: SME

 

Így kénytelenek voltunk beérni a Sme-nek adott minapi interjújával. A Most-Híd kormányzati embere az eddigi időszakot értékelve többek között ezt nyilatkozta:

 

“Az első lépéseim olyan kezdetiek. Hivatalunknak jelenleg nincs stabil identitása. Ha megkérdeznék az átlagembert, de a politikusokat vagy kormánytagokat is, hogy miben rejlik a kormánybiztos feladata, nem tudnának rá válaszolni. Azon dolgozunk, hogy jobban definiáljuk a hivatal kereteit. “

 

A teljes interjú itt megtalálható. Konkrétumból elég kevés, mellébeszélésből annál több olvasható tőle. Hogy ebből hogyan lesznek valódi, kézzelfogható eredmények, a jövő zenéje.

 

100 nap is kevés a főosztály felállítására

 

100 nap után hasonló patthelyzet áll fenn az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályán is, melynek többek között a magyar iskolák érdekvédelmét is el kellene látnia.

 

Peter Krajňák oktatási államtitkár helyzetének  kilátástalanságát jól szemlélteti, hogy 100 nap (értsd 3,5 hónap fizetés) sem volt elég a hivatal felállítására. 5 személyből egyelőre a főnök (a Pátria rádió Most-Hidas szerkesztő, Vasik Jánosnak a társa, Prékop Mária) és egy további munkatárs került felvételre.

 

Vasik János és Prékop Mária. Kép: Facebook

 

A Most-Híd napilapja sem volt képes leplezni a teljes tanácstalanságot (cikkük itt). A választások óta eddig eltelt 100 nap alatt tehát még csak beindítani sem sikerült a főosztályt. Az indok: kis pénzért állítólag nincs elég szakértő a hivatalba.

 

E meglepően kínos és elfogadhatatlan magyarázkodást látva adódik a kérdés, vajon az SNS és a Sieť által felügyelt főosztályoknál is ez lenne a helyzet? Vajon a Smerhez tartozó főosztályok sem működtek az előző ciklusokban, mert “kevés a fizetés az állami szférában”? Vagy az államigazgatás kínálta feltételek és lehetőségek csak a Most-Híd alá tartozó, a magyar nyelvű oktatás szempontjából  fontos nemzetiségi főosztály irányítóin fognak ki?

 

Kisebbségi kormánybiztos: semmi új a nap alatt

 

Harmadik a sorban Bukovszky László, a kormány  kisebbségi kormánybiztosa, akinek szintén nincs oka a büszkeségre. 100 nap még csak kétnyelvűsítenie sem sikerült a hivatala honlapját, melyen egyetlen magyar szó sem szerepel. Nem beszélve arról, hogy a kisebbségi kulturális csomag kifizetései csakúgy, mint az előző  érában, most is késnek. Itt sincs semmi látszata a Most-Hid kormánytagságának.

 

Bokovszky László kisebbségi kormánybiztos. Kép: DenníkN

 

Itt tartunk hát, 100 nappal a kormányalakítás után, magyar szempontból a fent vázolt “eredményekkel.”

 

Bugárék kormánytagságának bizonyára vannak haszonélvezői. De hogy azok egyelőre nem a felvidéki magyarok, azt Ravasz Ábel, Prékop Mária és Bukovszky László első száz napja is bizonyítja.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: televizio.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »