Magyargyűlölő pártok ifjúsági fejese volt a román exkormányfő, de lebukás után is hazudik róla

Magyargyűlölő pártok ifjúsági fejese volt a román exkormányfő, de lebukás után is hazudik róla

Dacian Ciolos volt európai biztos és technokrata román miniszterelnök szélsőségesen nacionalista szervezetekben kifejtett fiatalkori tevékenységéről közölt tényfeltáró cikket a Gazeta de Cluj kolozsvári hetilap.

Azt követően, hogy 1994-ben a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szerzett diplomát, a Gheorghe Funar vezette kolozsvári polgármesteri hivatalban helyezkedett el a mezőgazdasági osztályon. A lap szerint az ultranacionalista Román Nemzeti Egységpárt 1995-ben alapította meg az ifjúsági szervezetét, amelynek Dacian Ciolos volt az első elnöke. Az év szeptemberében ő szervezte meg az ifjúsági szervezet Kolozsváron tartott első országos tanácskozását. Ezt követően azonban Ciolos Franciaországba távozott, ahol Rennesben, majd Montpellierben tanult.

Hírdetés

A Gazeta de Cluj ugyanakkor megannyi dokumentum fénymásolatát is közli, amelyek Dacian Ciolosnak a szélsőségesen nacionalista szervezetekben folytatott tevékenységét tanúsítják. Ezek között a Junimea Vatra Romaneasca szervezetben betöltött alelnöki tisztségét rögzítő bírósági irat, valamint a PUNR ifjúsági szervezetének a Ciolost elnökként feltüntető belső iratai is szerepelnek.

Dacian Ciolos 2007 és 2008 között Románia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere volt, 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosi tisztségét töltötte be, majd 2015 novembere és 2017 januárja között technokrataként Románia miniszterelnöke volt. Az általa létrehozott Románia Együtt párt támogatottságát egy december eleji közvélemény-kutatás 8,2 százalékon mérte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »