Magyarellenes dokumentumfilm az ukrán sajtóban

A gyűlöletbeszéd terjedéséhez vezetett a több mint három éven át tartó fegyveres konfliktus Ukrajnában – ezt állítja az Európa Tanács bizottsága. Jelentésükben egyebek mellett arról írnak, hogy az ukrán hatóságoknak fokozniuk kellene az erőfeszítéseiket, a kisebbségekkel szembeni erőszak ellen, és meg kellene óvniuk a sérülékeny társadalmi csoportokat.

A napokban újabb magyarellenes dokumentumfilmet mutattak be az ukrán központi sajtóban. A 112.ua nevű hírcsatorna ismét közel egy órán keresztül foglalkozott a kárpátaljai magyarság állítólagos szeparatizmusával. Szakértőkként pedig ismét azokat a sovinisztákat vonultatják fel, akik korábban felgyújtották a Vereckei honfoglalási emlékművet.

A film a magyarok mellett a románokat, a bolgárokat és a lengyeleket is kipécézi. Az uszító riportban a KMKSZ-t sem kímélik és Bethlen Gábor Alapnak is nekimennek, mondván, hogy az anyaországi támogatások Ukrajna ellenében történnek. Ezért feljelentik a magyarokat a titkosszolgálatnál és a Pénzügyminisztériumnál is.

Oleg Sztepovij, a 112.ua televízió újságírója több kérdést is feltett: Nem tudom, hogy a KMKSZ jótékonysági alapítványt finanszírozzák-e külföldi szervezetek. Vagy, ha igen, akkor elszámol-e vele a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál vagy a Pénzügyminisztériumnál? Vagy fizetnek-e egyáltalán adót utána? És valóban csak jótékony célokra használják-e fel ezt az összeget?

Hírdetés

Azt állítják, hogy Ukrajna ellenében jöttek létre a kárpátaljai polgárőrségek

A második részben a kárpátaljai magyar polgárőrséget úgy próbálják beállítani, mint egy szabadcsapatot, akinek az a fő bűnük, hogy Magyarországon is részt vettek továbbképzésen. Azt állítják, hogy ezek helyi önvédelmi osztagok, akik Ukrajna ellenében jöttek létre.

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai-kommunikációs titkára szerint erősen megtéveszti az ukrán közvéleményt, hisz arra hegyezik ki és arra fektetik a legnagyobb hangsúlyt, hogy a kárpátaljai magyarság ebben a 40 milliós országban, ez a 150 ezres kis közösség erősen szeparatista és államellenes cselekedeteket művel. Ami meglehetősen negatív.

Kárpátalját a szakadár Abháziával hasonlítják össze

A filmben összehasonlítják Kárpátalját a szakadár Abháziával és háborút vízionálnak, mert szerintük az erőszakos útlevélosztás ehhez vezet. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint egyre durvább riportok születnek a kárpátaljai magyarság ellen. Mint mondja az ukrán újságírók rendre kiforgatják a nyilatkozataikat, ezért nekik nem nyilatkoznak a jövőben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »