Magyaralázás egy felvidéki OTP bankban

Magyaralázás egy felvidéki OTP bankban

„Nem tud szlovákul? Nem szégyelli magát? (…) költözzön Magyarországra!“  Ehhez hasonló kifejezésekkel volt kénytelen szembesülni a somorjai Polgár Hajnalka szeptember 22-én, mikor a helyi OTP Bank fiókjában a sorát kivárva magyarul köszönt az ott dolgozó hölgynek. A kisasszony elutasító hangnemben közölte, nem tud magyarul és felszólította, hogy beszéljen szlovákul. Mivel az OTP Bank reklámanyagaiban az szerepel, hogy ebben a fiókban biztosítva van a magyar nyelvű kommunikáció Hajnalka azt válaszolta, megvárja, míg számára ezt a szolgáltatást biztosítják. Az őt kiszolgáló hölgy felszólította, hogy tegye szabaddá a helyet mások számára, mert a magyarul tudó kolléganője éppen elfoglalt. Szó szót követett a hazafias alkalmazott „erősítést” kapott egy szintén ott dolgozó fiatalember személyében, felváltva egymást túlszárnyalva támadtak a következő kifejezésekkel:
„Nem tud szlovákul? Nem szégyelli magát? Hol él maga? Mi nem vagyunk kötelesek magát magyarul kiszolgálni! Ha magyar kiszolgálást akar, költözzön Magyarországra!“ És végül: „ez itt Szlovákia”. A soviniszta „érvekre” a hölgy nyugalmat erőltetve magára államnyelven a következő riposztot adta: „Igen Szlovákiában élünk, ebben az országban érvényesek a nemzetközi szerződések és egyezmények, léteznek törvényi előírások, egy magyar tulajdonú bankban vagyunk, egy többségében magyar városban.”

A bankfiók alkalmazottai végül rendőrt hívtak, aki jegyzőkönyvet vett fel az incidensről. Polgár Hajnalka önérzetes felvidéki magyarként él a törvény által biztosított fogyasztóvédelmi és nyelvhasználati jogaival, melyeket emberi méltósága és jogai alapvető biztosítékának tart. Panaszát elküldte az OTP Bank szlovákiai és magyarországi vezetőségének, különböző jogvédő szervezeteknek és egyéb érintett hatóságnak is. Az efféle kiállás jogainkért követendő példa lenne minden felvidéki magyar számára, hiszen a homokba dugott fej politikája az ilyen és ehhez hasonló soviniszta megnyilvánulásoknak ad táptalajt.
Megdöbbentő ügy – volna, ha ez lenne az első eset. De a helyzet az, hogy ez már a sokadik alkalom, amikor az OTP, vagy éppen a szintén magyar tulajdonú CBA köpi arcon a határon túli magyarokat. Júniusban szintén Felvidéken, Révkomáromban keltettek közfelháborodást az OTP kizárólag szlovák nyelvű plakátjai.

Hírdetés

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő többször is felhívta a figyelmet a jelenségre, Sneider Tamás pedig tavaly decemberben levélben fordult a bank vezetéséhez. A politikusnak írt válasz szerint: „az OTP Bank elkötelezett a külhoni magyarok anyanyelv használatának biztosítása ügyében, a leánybankok irányába pedig határozott elvárásként fogalmazzák meg a levélben jelzett célok teljesülésének az elősegítését.”
Ennek továbbra sem látjuk túl sok nyomát, holott a határon túli magyarok családok kénytelenek az OTP-nél számlát nyitni,  mert a magyar állam kizárólag a bankon keresztül utalja ki az oktatási és nevelési támogatást.

somorja.sk


Forrás:magyarellenesseg.com
Tovább a cikkre »