Magyar Zoltán: Csollány Szilveszterben olyan őserő volt, mint kevesekben

Magyar Zoltán: Csollány Szilveszterben olyan őserő volt, mint kevesekben

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Bár inkább futballozni akart, édesanyja és edzője meggyőzték a folytatásról. 1986-ban a fővárosba költözött, 1990-ben pedig első alkalommal állhatott fel a dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Mindent elért a pályafutása során: az atlantai ötkarikás ezüst után négy évvel később, Sydneyben olimpiai bajnok lett gyűrűn. De volt világbajnok 2002-ben, Európa-bajnok 1998-ban.

Csollány Szilveszter halála az egyetemes sport hatalmas vesztesége – mondta megkeresésünkre Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke.

„Nekem Csollány Szilveszter keresztfüggése marad meg. Az egész gyakorlat itt van előttem, rengetegszer láttam. Ahogy a keresztfüggésre megemelte kicsit a fejét és huncut, szinte mosolygós, magabiztos tekintete volt, az beleégett a lelkembe.”

Hírdetés

Csollány Szilveszter mindig szókimondó volt, 1993-ban el is tiltották a válogatottól. Ekkor az Egyesült Államokba ment edzősködni, de később visszatért. Erre így emlékezett a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán: „akkor a Magyar Torna Szövetség elnökségi tagja voltam, többedmagammal felkértük a válogatott edzőjét, hogy menjen ki hozzá, tárgyaljon vele, hogy folytassa. Visszatért, összeszedte magát és olimpiai bajnok lett.”

Magyar Zoltán arról is beszélt, hogy Csollány Szilveszter a gyűrű specialistája volt. „Olyan őserő volt benne, amilyen kevesekben” – jelentette ki.

Csollány Szilveszter koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején.

„Végig reménykedtünk, hogy a szilárd szervezete valamilyen úton-módon le fogja győzni a betegséget, mint ahogy az életben majdnem mindent legyőzött. Borzasztó, mert elveszítettünk egy olimpiai bajnokot, a testvérünket, az egyetemes sport egyik legnagyobb alakját” – mondta Magyar Zoltán.

Csollány Szilvesztert a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »