Magyar veszteségek már a Bukarestbe tartó vonaton

Magyar veszteségek már a Bukarestbe tartó vonaton

Egy felrobbant petárda leszakította egy szurkoló három ujját. Gigantikus rendőri készültség Bukarestben.

A hajnali Bukarest a hajléktalanokról szól. Akárcsak a hajnali Budapest vagy a hajnali Berlin, de a földkerekség bármely metropolisát behelyettesíthetnénk.

Szálláshelyünk, a négycsillagos Golden Tulip parkolójának padján meghatározhatatlan korú, rongyokba burkolózott, minden vagyonát néhány szatyorban magával cipelő férfi bújik elő mocskos pokróca alól, az útkereszteződésnél féllábú koldus kezdi napi műszakját a pirosnál megálló autósoktól kéregetve.

Jó másfél kilométerre vagyunk a szombat esti Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtező helyszínétől, az 55 ezres Nemzeti Stadiontól (Arena Nationala), amelyet gyakorlatilag a 2012-es Atlético Madrid–Athletic Bilbao Európa-liga-döntővel avattak fel.

Szállodánk a Decebal dák királyról elnevezett sugárút 2-es szám alatt épült, de a feltúrt, építés alatt álló útkereszteződés túlsó oldalától már a Bulvardul Basarabia vezet a stadionhoz, amely a legendás diszkoszvető olimpiai bajnoknőről elnevezett Lia Manoliu Parkban áll.

Bukarestet, de egész Romániát belengi a politika szele. Ha már a Basarabia sugárútnál tartunk, a város tele van Besszarábia (valójában Moldávia) Romániához csatolását, az ő olvasatukban visszacsatolását követelő falfirkákkal. Tény, a túlnyomórészt románok lakta terület 1920 és 1940, majd 1941 és 1944 között Romániához tartozott.

Hírdetés

Magyar szurkoló ujja bánta a robbanást

Ahogy péntek hajnalban átléptük Nagylaknál a határt, ránk zúdult a november 2-án esedékes román elnökválasztás vihara. A legkisebb falutól Bukarestig minden település tele van a két esélyes, a Szociáldemokrata Pártot képviselő miniszterelnök, Victor Ponta és a nemzeti liberális Klaus Iohannis óriásplakátjaival, molinóival, hirdetményeivel. Ponta a favorit, de Nagyszeben szász nemzetiségű, német anyanyelvű polgármestere, Iohannis sem áll rosszul. Szállodánk biztonsági őre azonban, amikor az esélyekről kérdeztem, hamiskásan elmosolyodott, és kezével mellkasa előtt domborodó-simogató mozdulatot téve bevallotta, hogy ő bizony Elena Udreára, a Népi Mozgalom Pártja kétségkívül szemrevaló jelöltjére fog szavazni…

Eközben a mintegy 900 magyar szurkolót szállító különvonat döcögött Bukarest felé.

Nem minden esemény nélkül. Az MLSZ – nevük elhallgatását kérő – biztonsági illetékeseitől nyert információ szerint már magyar területen felrobbant egy pirotechnikai eszköz az egyik szurkoló kezében, leszakítva az illető három ujját. A vonaton hatvan magyar rendőr, sőt, egy konzul (!) is utazik, a határellenőrzést menet közben végezték el, így nem kellett Biharkeresztesnél vesztegelni.

Sajnos az atrocitások sem maradtak el, a szurkolók természetesen felöntöttek a garatra, többször is megrántották a szerelvény vészfékjét, a magyar rendőrök hat utast őrizetbe vettek.

Bukarestben óriási a rendőri készültség, a hírek szerint csaknem tízezer – egyenruhás és civil – rendfenntartó ügyel a biztonságra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »