Magyar Szövetség: Aggasztó, hogy tovább növekszik az ország eladósodottsága

Magyar Szövetség: Aggasztó, hogy tovább növekszik az ország eladósodottsága

Szlovákia jövő évi költségvetése volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amit kedden délután a Magyar Szövetség tartott pozsonyi székházában.

Forró Krisztián, a párt elnöke elmondta, a Magyar Szövetségét aggasztja, hogy az ország eladósodottsága tovább növekszik. A második pillér kapcsán kiemelte, a jövő nyugdíjasai számára az elfogadott módosítását komoly veszélyeket jelent. Egyúttal arra is kitért, az egészségügyi járulékok emelése újabb nehézséget jelent majd a kis- és közepes vállalkozók számára, amelyek egyébként is nehéz helyzetben vannak, s ők jelentik a gazdaságunk gerincét.

A pártelnök hangsúlyozta, a költségvetés tervezete ismét megmutatta, a kormány elfeledkezett Szlovákia déli és és keleti régióiról, ami minden térségben élő állampolgár számára rossz hír, tartozzon bármilyen nemzetiséghez, s mindez csak erősítheti az elvándorlást.

„Ismét bebizonyosodott, hogy csak magunkra számíthatunk” – emelte ki Forró, utalva arra, hogy mindent megfognak tenni azért, hogy hallassák a hangjukat.

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke a konkrét költségvetési témákat mutatta be. A politikus szerint a konszolidáció a leginkább használt kifejezés az elmúlt hónapokban, a költségvetés ezek szerint egyet jelentett a konszolidációval. Ezt szerette volna Gyimesi szerint már az Ódor-kormány, de a politikus úgy véli, nem sikerült igazából semmit sem tennie és a felelősséget az új kormányra tolta, miközben volt lehetősége takarékoskodásra.

Gyimesi úgy véli, a konszolidáció alapjában véve nem rossz, de az emberek érdekeit kell szolgálnia.

Hírdetés

Akkor eredményes az ilyen tevékenység, ha olyanoktól von el forrásokat, akiknek a jelenlegi gazdasági helyzetnek a nyertesei.

A párt alelnöke szerint ebben az időszakban nem kellene a költségvetés két százalékát erre a célra felhasználni, hanem ahogy arról a korábban a jelenlegi kormánypártok is beszéltek, ennél kevesebb is elég volna. A Fico-kormány ugyanakkor a tervezet szerint nem törekszik az adó hatékonyabb behajtására, az adórés csökkentésére, pedig ez óriási lehetőséget jelentene a költségvetés számára.

A dohányadó kapcsán figyelmeztetett, nem minden termékre vonatkozik a szabályozás, mert az e-cigaretták és hasonló termékeket nem terhelik ilyen terhek.

Ez ugyan nem jelentene akkor plusz forrást, de akár egy régiós kórház felújítására is elegendők lennének.

Gyimesi kiemelte, hiányoznak az infrastrukturális beruházások a magyarok lakta régiókban, s a Magyar Szövetség többet vár a kormánytól, de nem csak ők, hanem azok a magyar nemzetiségű választók, akik a jelenlegi kormánypártokra szavaztak.

Gyimesi úgy véli, a bankok különadója jó döntés.

A párt alelnöke nem érzi úgy, hogy a görög úton halad a szlovák gazdaság, szerinte ezt a makromutatók is bizonyítják, a legnagyobb gond az államadóssággal van.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »