Magyar-szlovák csúcs: Ukrajna támogatásáról lehet szó, de nem az uniós költségvetés kárára

Magyar-szlovák csúcs: Ukrajna támogatásáról lehet szó, de nem az uniós költségvetés kárára

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő budapesti találkozójukon egyetértettek abban, hogy Ukrajnát támogatni kell, viszont mindkét miniszterelnök helytelenítette azt, ahogy Ukrajna támogatását Brüsszel meg akarja valósítani.

Fico szerint nem várható el egy uniós tagállamtól, amelytől megvonták az uniós forrásokat, hogy egy másik országnak adjon pénzt. Ezzel Magyarországra utalt, amely esetében 22,2 milliárd eurónyi uniós forrást Brüsszel még mindig visszatart, miközben az EU 50 milliárd eurót akar Ukrajnába pumpálni 4 éven keresztül. Fico szerint ez igazságtalan.

Hírdetés

A szlovák kormányfő szerint lehet szó Ukrajna támogatására, de Szlovákia több fegyvert biztosan nem fog átadni, és ezt Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek is el fogja mondani jövőhéten, akivel Ungváron találkozik, mivel úgy véli, az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a fronton. Fico szerint, ha Ukrajna megkapja az 50 milliárd eurót, és még a fegyverszállítások is folytatódnak, akkor sem lesz érdemi változás a fronton.

Orbán Viktor magyar kormányfő újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy Ukrajna támogatása kapcsán a magyar álláspont az, hogy nem akarja összekötni a támogatást az uniós költségvetéssel, mert az uniós költségvetésen belül elvenni 50 milliárd eurót Ukrajna javára az a tagállamok érdekeinek megsértését jelenti. Azt is visszásnak tartja, hogy négy évre akar az EU 50 milliárdot átadni Ukrajnának, holott „még azt sem tudjuk, mi lesz negyed év múlva, nemhogy négy év múlva”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »