Magyar szakértők: a Sinopharmmal oltott időseknek kell negyedik dózis

Magyar szakértők: a Sinopharmmal oltott időseknek kell negyedik dózis

Csak három konkrét társadalmi csoport számára látják szükségesnek a második emlékeztető oltás beadását a Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) tagjai.

„A 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben”, de három konkrét társadalmi csoport számára igen – áll abban az ajánlásban, amelyet több mint 20 egészségügyi szakértő, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmaztak meg a Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) tagjaiként és juttattak el vasárnap este a Portfolio szerkesztőségének.

Az anyag rögzíti, hogy „megfelelő tudományos bizonyítékok alapján Magyarországon is szükség van a 3. (emlékeztető – booster) oltásra a delta és az omikron vírus variánsok okozta súlyos Covid-19 megbetegedés ellen. Ezzel szemben

a 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható

a jelenlegi járványügyi helyzetben.”

onServerEmission: function(){document.getElementById("y-adoceanindexhuokdtbqijve").classList.add("uysdfa6ds");}, onServerEmissionEmpty: function(){} });

Az állásfoglalás szerint a 4. oltás felvétele az alábbi csoportok számára javasolt:

– olvasható.

A gazdasági lap emlékeztet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ karácsony előtt frissítette oltási ajánlását. Az anyagban a 4. oltást szintén nem ajánlották általánosan, de a fenti első pont már megtalálható volt benne. Aztán január 14-én újra frissítette az NNK az oltási ajánlását, ami január 19-én kapott nagyobb nyilvánosságot, és ebben már az volt benne, hogy „a 4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a 3. megerősítő oltás beadása óta már 4 hónap eltelt. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és vagy háziorvossal.”

Vagyis látható, hogy egyik NNK-ajánlásban sem volt direktben benne a 60 év feletti, kezdetben Sinopharmmal oltott emberek negyedik oltásának külön szükségessége, noha

ez egy több százezer fős társadalmi körnek különösen fontos információ

– emeli ki a Portfolio.

A szakértői csoport mindazonáltal elsődleges fontosságú feladatnak nem a 4. oltás kérdését tartja, hanem azt, hogy minél többen kapják meg az első és második oltást, majd második fő prioritásnak azt tartják, hogy a harmadik oltást is minél többen kapják meg, mert „számos nemzetközi vizsgálat igazolja, hogy az idővel csökkenő védettség megerősítésére ezen megerősítő oltásra szükség van. Ezzel jelentősen csökkenthető a kórházba kerülés, illetve a halálozás veszélye” és konkrét tanulmányok linkjét is betették az állásfoglalásukba.

Ezek miatt „a 4. oltás felvételét az irodalmi adatok alapján, csak az állásfoglalásunk elején megnevezett, fokozottan veszélyeztetett csoportokban javasoljuk. A 4. oltásra akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak” – rögzítették, ahogyan az állásfoglalás végén azt is, hogy szerintük melyek azok a járványügyi intézkedések, amik jelenleg magasabb társadalmi hasznosságúak, mint az általános 4. oltás. Erről bővebben itt olvasható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »