Magyar Péter viselkedése egy tankönyvbe illő kórtörténet is lehetne

Magyar Péter viselkedése egy tankönyvbe illő kórtörténet is lehetne

A magyarok fele mindent elkövet a váláskor, hogy tönkretegye társát.

A Szépen Válj El Központ mediátora szerint a jól felépített karakter mögött személyiségzavar húzódik meg.

– Magyar Péter és Varga Judit házasságához, és annak drámájához sok köze nincs a kormánynak, a frissen debütált politikus megnyilvánulásai, eddigi nyilatkozatai pedig teljesen ellentmondóak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Galambos Balázs, akinek egyáltalán nem szokatlanok az ilyen és ehhez hasonló történetek. A Szépen Válj El Válásközpont alapítója és szakembere szerint Magyar Péter története egy tankönyvbe illő kórtörténet is lehetne.

Aki egy kicsit is hajlandó a jól felépített karaktere mögé látni, annak egyértelművé válik, hogy milyen a valódi személyisége Magyar Péternek: először kiáll a nyilvánosság elé és a volt felesége védelmére kel szimpátiát ébresztve tömegekben, majd néhány nap múlva, amikor már elegen ismerik a nevét, habzó szájjal védekezni kezd az exneje ellen, és kiderül, egyébként érintett egy családon belüli, meglehetősen erős konfliktus kapcsán 

– sorolta a mediátor, kiemelve, hogy a nárcisztikusokra jellemző ez a fajta viselkedés, vagyis, hogy a megnyerő személyiség valójában egy érzelmileg labilis ember rejt. Az ilyen típusú emberek képesek arra, hogy ha másképp nem tudnak, akár a házastársuk karrierjének tönkretételével álljanak bosszút.

– A nárcisztikus személyek a legtöbb esetben intelligensek és vonzók, mondjuk úgy, hogy a társalgás nagymesterei, ám a karizmatikus jellemük mögött valójában mérgező személyiség húzódik meg. A kezdetben nagylelkű, szórakoztató jellemvonások az idő múlásával átalakulnak, és előbb vagy utóbb kiderül, érzelmileg csak akkor érzik jól magukat, ha középpontban lehetnek, és minden energiát mások érzelmi kizsákmányolásából szereznek – magyarázta.

Galambos Balázs szerint az elmúlt hetek eseményei egy gondosan előkészített forgatókönyv szerint zajlottak, amire Varga Judit volt férje régóta készülhetett.

– Ha kiállsz a volt feleséged mellett egy országos botrány során, majd egy héttel rá mégis úgy döntesz, hogy hangfelvétellel nehéz helyzetbe hozod, ott valami nagyon nem stimmel – mutatott rá.

– A tapasztalat az, hogy a magyarok fele minden eszközt bevet váláskor, hogy tönkretegye a házastársát – folytatta Galambos Balázs, majd elárulta, hogy a Szépen Válj El Központban egyáltalán nem egyediek a Magyar Péter-féle csörtékhez hasonló esetek. Galambos Balázs elárulja, sajnos a központba sokan reményvesztetten, egy hosszú évek óta tartó, bántalmazó kapcsolatból érkeznek.

Hírdetés

– Nem feltétlenül van fizikailag látható jele annak, ha valaki egy bántalmazó kapcsolatban él, a lelki bántalmazás mellett sokaknak nincs saját bankszámlája, vagy életében nem intézett még el hivatalos ügyet önállóan. A folyamatos megaláztatások nyomot hagynak ezeken az embereken, minden mozdulatukon látni, min mentek keresztül. Ilyenkor igyekszem még gyorsabban lépni és segítő kezet nyújtani, hogy ne hátráljanak meg, így első szembesítés után átirányítom őket egy pszichológushoz – mondta.

Kiemelte, amíg a nők többnyire a gyerekeket felhasználva harcolnak, addig a férfiak jellemzően az anyagi csapokat zárják el, illetve mindkét nemnél gyakori a manipulálás és érzelmi bántalmazás is.

 – Természetesen ezek a harcok már a házasság alatt is jelen voltak, noha nem feltétlenül ennyire erősen, de az bizonyos, hogy a végletekig képesek elmenni, hogy a sértettségüket valahogy megbosszulják – fejtette ki.

A szakember leszögezte, tudomásul kell venni, hogy amikor egy család egysége felbomlik, nem tehetünk azt, amit csak akarunk. – Ha egy kislány azt látja, hogy az apja állandóan az anyjába törli a lábát, vagy az anya folyamatosan az apja ellen neveli, garantált, hogy érzelmileg sérült lesz és a szülei kapcsolati mintáit viszi tovább, és érzelmileg elérhetetlen férfiakat fog magának választani, vagy folyamatosan konfliktusa lesz az anyósával. Meg kell értsük, hogy nem csak a saját érzelmeinket kell figyelembe vennünk, és nem biztos, hogy az a jó a gyereknek, amit mi annak gondolunk – hívta fel a figyelmet.

A szakember ugyanakkor úgy látja, a házasságok legtöbbje megmenthető lenne, ha a felek megtanulnának – valóban – kommunikálni egymással. – A Szépen Válj El Válásközponthoz fordó párok körülbelül 40 százalékának végül sikerül megmenteni a házasságát – mondta.

– Amikor az egyik fél megkeres, az úgynevezett házasságátvilágító konzultáción kiderül, mi az ő történetük, hogyan kerültek ebbe a helyzetbe és milyen lehetőségek vannak még. Ezután szólítom meg a másik felet, meghallgatva a történet másik felét, és amikor a sérelmeket ismerem, már lehet látni, hogy van még közös út vagy sem. Megdöbbentő, amikor a párok ráeszmélnek, hogy a másik szeretetnyelvének ismeretével, a megfelelő kommunikációval az aranylakodalom sem lehetetlen – jelezte.

Galambos Balázs kifejti, ezek a párok így a válóper helyett egy mediátorhoz, pszichológushoz vagy szexuálpszichológushoz kerülnek, ahol három- nyolc hónap alatt új alapokra helyezik a kapcsolatukat. – A házasság megmentésének folyamata azzal zárul, amellyel valójában minden párkapcsolatnak indulnia kellene: kapcsolati szerződést kötnek a felek, ami azt jelenti, hogy tisztázzák és lefektetik, mit várnak egymástól érzelem, kommunikáció, szövetség és intimitás terén. Mit tudnak a felek beletenni a kapcsolatba és mik azok, amiket nem tűrnek el.

A szakember azonban kiemeli, vannak esetek, amikor valóban nincs mit tenni. – Gyakori, hogy az egyik fél hiába változtat, próbál tenni a házasság megmentése érdekében, a másik fél nem tud ezzel mit kezdeni, és inkább a régi sémák szerint folytatja az életet. Mondjuk egy alkoholista férj esetén, aki belátta, elveszíthet mindent az ital miatt és absztinens lesz, nem biztos, hogy végül együtt marad a család. A kapcsolati dinamika ugyanis úgy épült fel, hogy a férj a „rossz”, a feleség pedig az „áldozat”, akinek mindezt el kell viselnie. Ám azzal, hogy a férj kikerült a rossz szerepéből, a nőnek fel kell tennie a kérdést, hogy ha nem ő az áldozat a kapcsolatban, akkor ki ő? A legtöbben nem tudnak kikerülni ebből a mártír viszonyból és inkább feladják a családjukat – fejtette ki a mediátor.

Arra a kérdésre pedig, hogy a válás során mi a legtipikusabb hiba, amit az emberek elkövetnek, azt feleli: – Gyakori jelenség, hogy egy sok éve boldogtalan házasságban élve az egyik fél megcsalja a párját, majd bűntudatból mindenről lemond, a házról, a vagyonról, de még a gyerekről is, csak legyen már vége. Ez azonban végzetes hiba, hiszen a legtöbb esetben nem tudják újrateremteni magukat az emberek, ezzel a lépéssel pedig magukat és a közös gyerekük életét is megpecsételik – húzta alá, majd azzal zárta:

Ha egy házasság már semmiképp sem menthető, legalább a közös gyermek érdekét tartsák szem előtt a felek, így fontos, hogy a kapcsolattartási kérdéseket világosan írják le. 

– Nem szabad ráhagyni a másikra, hogy „jön, amikor szeretne, hiszen joga van látni a gyermekét”, mert ennek sosincs jó vége: a gyerekeknek is fontos, hogy tudják, mikor van alkalmuk a szüleikkel időt tölteni, és az új kapcsolatok szempontjából sem szerencsés, ha a volt házastárs alkalmanként betoppan – összegezte Galambos Balázs.

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »