Magyar Péter politikai vérfürdőt rendezne a balliberális pártok körében

Magyar Péter politikai vérfürdőt rendezne a balliberális pártok körében

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke érti, hogy Magyar Péter kihívást jelent számára – jellemezte az Index megkeresésére Nagy Attila Tibor politikai elemző a jelenleg kialakulóban lévő speciális kapcsolatot az ellenzéki oldal (mármint a balliberális ellenzékre gondol végig a nyilatkozat során – a szerk.) és Magyar Péter között. Már látható az ellentét: a regnáló főpolgármester és az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője nem pontosan ugyanúgy érzékeli a Magyar Péter-jelenséget. Pedig könnyen elképzelhető, hogy az ellenzéki oldalon „politikai vérfürdő készül” – olvashatjuk az említett honlapon.

„Karácsony Gergely óvatos, mert jól tudja, az önkormányzati választáson Magyar Péter szavazóira is szüksége lehet” – így összegezte az Indexnek a kialakult helyzetet Nagy Attila Tibor. A politikai elemző szerint a végső elszámolás, azaz a június 9-i önkormányzati választás előtt Karácsony Gergely nem szeretné magára haragítani Magyar Péter szavazóit.

Az elemző úgy véli, bőven akadhatnak Magyar Péternek szavazói a fővárosban. „Tekintettel arra, hogy Vitézy Dávid mutatói a közvélemény-kutatásokban nem rosszak, Karácsonynak szüksége van Magyar Péter szavazóira. Neki ezt figyelembe kell venni, amikor Magyar Péterről nyilatkozik. Azonban pikáns a helyzet: Magyar Péter komoly riválisa annak a Demokratikus Koalíciónak, amellyel a Párbeszéd már hivatalosan szövetségben áll.”

Nagy Attila Tibor szerint Gyurcsány Ferenc érzékeli a veszélyt: Magyar Péternek egyelőre még kismértékben, de sikerült pár százaléknyi DK-s szavazót megnyernie. „Én magam találkoztam két DK-szavazóval a szombati gyűlésen, akik kíváncsiságból kimentek a tüntetésre. Könnyen lehet, hogy nem ők voltak az egyedüliek.”

Az elemző szavaira jó példa, hogy Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János felszólalt Magyar Péter szombati tüntetésén. És még mielőtt lejött a színpadról, a DK közölte: beperli Nagy Jánost. A tüntetésen a polgármester nagyon élesen kritizálta a Demokratikus Koalíciót, és vasárnap a Demokratikus Koalíció azonnali lemondásra szólította fel – folytatta a lap.

Hírdetés

Gyurcsány érti: Magyar Péternek a pártja kihívást jelent számára, mivel a DK azt szerette volna, hogy a választások tiszta helyzetet teremtsenek az ellenzéki oldalon. Ennek értelmében Dobrev Kláráék kiemelkedtek volna potens, erős ellenzéki pártként. A többiek meg kiesnének az Európai Parlamentből, vagy a futottak még kategóriában lennének. Az elképzelés szerint a DK diktálhatta volna a jövendőbeli ellenzéki összefogás feltételeit. Azonban ebbe az ellenzéki levesbe alaposan beleköpött most Magyar Péter – mondta az elemző.

Nagy kiemelte azt is, hogy a kutatások szerint eddig kevés fideszes szavazó vándorolt át Magyar Péterhez, de ez nem biztos, hogy így marad végig.

Ugyanakkor az elemző az Indexnek elmondta, ha az ellenzéki pártok nem megfelelően reagálnak, akkor nagy bajba kerülnek. És könnyen elképzelhető, hogy a Demokratikus Koalíciónak kevesebb képviselője lesz, mint amire eredetileg számított, más ellenzéki párt pedig vagy kiesik az Európai Parlamentből, vagy ezúttal sem jut be.

Szerinte arra kell készülni, hogy a balliberális pártok és Magyar szerveződése között komoly harcok fognak dúlni, hiszen Magyar Péter "politikai vérfürdőt" akar végrehajtani a balliberális pártok rovására.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »