Magyar-osztrák földvita- Fazekas Sándor nem akar találkozni a magyarokat sértegető miniszterrel

Magyar-osztrák földvita- Fazekas Sándor nem akar találkozni a magyarokat sértegető miniszterrel

A vidékfejlesztési miniszter a Nyírség hagyományőrző és kulturális értékeit bemutató rendezvény megnyitóján szombaton Napkoron azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzon, “aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt”.
Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a hazai földtulajdon sorsa magyar kérdés, és azt Magyarország természetesen saját maga rendezi.
Hozzátette: a törvények szerint az osztrák bérlők illegálisan szereztek termőföld-használati jogot annak idején, ezt nem lehet megkérdőjelezni, és a rendelkezések mindenkire egyformán vonatkoznak.
Fazekas Sándor tájékoztatása szerint az osztrák mezőgazdasági miniszter még karácsonykor kért találkozót földügyben.
A vidékfejlesztési miniszter azt mondta: akár Napkor is lehetett volna a megbeszélés helye, de nem hívta meg Andrä Rupprechtert, mert nem látja szükségét a találkozónak azután, hogy osztrák kollégája sértő kijelentéseket tett a földügyben, sőt a paksi atomerőmű fejlesztésének kérdésében is.
“Felháborítottak bennünket ezek a kijelentések!” – tette hozzá a magyar miniszter.
Megjegyezte, hogy “mi magunk kívánjuk intézni sorsunkat”, az ország belső kérdései érthetően nem tartoznak másra.
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki szintén ott volt a napkori rendezvény megnyitó ünnepségén, az MTI-nek kifejtette: az osztrák gazdálkodók úgynevezett “zsebszerződéseket”, illegális megállapodásokat kötöttek annak idején termőföld-használati jogra. Egyetlen céljuk lehetett, hogy később tulajdonhoz juthassanak – mondta.
A néppárti osztrák mezőgazdasági miniszter pénteken a berlini nemzetközi Zöld Héten (Grüne Woche), a világ egyik legnagyobb agrárvásárán élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt.
Azt állította, hogy a jogszabály az osztrák gazdákat megfosztja a – szerinte – törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól.
Andrä Rupprechter véleménye szerint a magyar törvény ellentétes az európai uniós joggal. Az osztrák miniszter megismételte, hogy Ausztria ezért az Európai Tanács és az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.
Az osztrák tárcavezető azt is állította, hogy a berlini vásáron előzetes egyeztetés alapján akart találkozni Fazekas Sándorral az ügyben.
A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium erre reagálva azt közölte, hogy nem volt előzetesen egyeztetett időpont a berlini találkozóról, az osztrák tárcát ugyanis tájékoztatták arról, hogy Fazekas Sándor más kormányzati ügyekkel kapcsolatos elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a kiállításon.
A becslések szerint 200 osztrák gazdálkodó lehet érintett a földkérdésben, ők 1994 után összesen nagyjából 200 ezer hektárnyi magyarországi termőföld használatát szerezték meg.

Hírdetés

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »