Magyar oldalon megépült a határút, az osztrákon tízszeres lett a forgalom

Magyar oldalon megépült a határút, az osztrákon tízszeres lett a forgalom

A Deutsch Jahrndorfban (Németjárfalu) szívják a fogukat, ugyanis a hármashatáron lévő út tavaly előtti magyar oldali bővítése és aszfaltozása óta – mely 650 millióba került – jelentősen nőtt náluk a forgalom. Míg korábban itt Rajka felől 350 körüli autó lépte át a határt, addig hétvégente már 3000 – sokan ugyanis a torlódást látva Nickelsdorfnál errefelé kerülnek. A megoldás az lehetne, ha itt csak magyarok és osztrákok közlekedhetnének.

2020 nyarán a NIF Zrt. beruházásában 650 millió forintért a Rajka és az osztrák oldalon fekvő Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) közötti földút 1,9 kilométer hosszúságban épült át aszfaltburkolatúvá. Az M15 autópálya rajkai lehajtóján megépült új körforgalmú csomóponttól az út első 200 méteres szakaszát új nyomvonalon alakították ki, majd a régi, 5 méter széles, az osztrák határig vezető földutat építették át további 1,7 kilométeren 9 méter koronaszélességgel és 6 méter burkolatszélességgel. Az átépített útpálya az osztrák oldalon is egy felújított útpályához csatlakozik. A környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetősége így jelentősen javult, de osztrák oldalon ennek azonban már a negatív hatását is látják.

„A Deutsch Jahrndorf lakói számára egyértelmű volt, hogy ha kiszélesítik az utat, akkor nagyobb lesz a forgalom. Ez sem probléma. De a határátkelőhelyünk nem válhat Nickelsdorf alternatív útvonalává” – jelezte Gerhard Bachmann németjárfalui polgármester a krone.at-nek.

Hírdetés

Gyakran ugyanis két órát is kell várnia a belépésre Nickelsdorfba: sokan ezt szeretnék elkerülni, és kitérővel feléjük indulnak – főleg hétvégéken. „Németek, moldovaiak, franciák, hollandok – az egész világ erre jön” – mondja Bachmann.

Pamában még polgári kezdeményezés is indult, ugyanis a Deutsch Jahrndorfban osztrák területre beérő autók többsége a falun keresztül hajt vissza az A6-osra. Segítene, ha csak „kis” határforgalom lenne, vagyis itt csak magyarok és osztrákok léphetnek be.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »