Magyar nyelvű röplapokkal figyelmeztetik a puccskormány érdekeiért vágóhídra küldött honfitársainkat az ukrán hazafiak

Tíznél több kárpátaljai áldozata lehet az elmúlt napok kelet-ukrajnai harcainak. A Donyecki Népköztársaság állítása szerint teljesen körülzárták a Debalcevét védő kormányerőket, akiket magyar röplapokkal is megadásra és szabad elvonulásra szólítanak fel. a szabadságharcosok arra is figyelmeztetik a magyarokat, hogy egyetlen ukrán kormány sem ratifikálta annak a népszavazásnak az eredményét, amely területi autonómiát biztosított Kárpátaljának.

A 128. sz. kárpátaljai hegyi dandár tagjai is ott vannak a több oldalról bekerített Debalcevét védő ukrán katonák között – írja az Origo. A frontvonal mögé nyúlványként beékelődő hadszíntérről folyamatosan ellentmondó hírek érkeznek, a Donyecki Népköztársaság jelentései arról szólnak, hogy már teljesen bekerítették a békeidőben 25 ezer lakosú iparvárost, a kormányzati források szerint azonban folyamatos az összeköttetés a védőkkel. Nem hivatalos információk szerint tíznél több kárpátaljai katona veszthette életét a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban.

Hírdetés

A hozzátartozók beszámolói szerint a kárpátaljai dandár katonái számára már nem csak a nehéztüzérségi támogatás szűnt meg, de a kézifegyverekhez való lőszerkészleteik is kimerülőben vannak. A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megye egyik legbefolyásosabb politikusa, Viktor Baloga, a Juscsenko-éra elnöki kancelláriavezetője ultimátumnak is beillő levélben figyelmeztette Petro Porosenko államfőt: ne engedje meg, hogy a város ugyanolyan pokollá váljék, mint korábban Ilovajszk és Volnovaha. Ha mégis ez történne, Baloga szerint „a kárpátaljai lakosság reakciója kemény és kíméletlen lesz”.

Az Origo információi szerint az ostromlók az ukrán és az orosz mellett lengyel, magyar és román nyelven is megadásra szólítják fel a védőket. Az Origo egy magyar nyelven írt röplapot is közöl:

FELHÍVÁS!

Az Ukrán Hadsereg magyar nemzetiségű katonáihoz és tisztjeihez.

MAGYAROK!

A hatalombitorló kijevi rezsim olyan háborúba küld titeket, amit az ukrán nacionalisták és oligarchák saját országuk népe ellen visel.

Ez nem a ti háborútok!

Gondolkozzatok el azon, hogy érdmes e küzdeni a pénzes zsákok és hataloméhes őrültek érdekeiért?

Miközben titeket a Donyecki és Luganszki megyék lakossága ellen küldenek, nők és gyerekek ellen, egyetlen egy magát „szabadnak” és „demokratikusnak” nevező kijevi kormány sem volt hajlandó ratifikálni az 1991-es Népszavazás eredményeit, mikor is Kárpátalja lakossága letette szavazatát a nyelvi, kulturális, gazdasági és területi autonómia mellett.

A Donyeckben és Luganszkban, Kramatorszkban és Szlavjanszkban harcoló népfelkelők egyben Kárpátalja szabadságáért is küzdenek!

Magyarok! Ne legyetek eszköz a kijevi rezsim kezében!

Ne harcoljatok a népfelkelők ellen!

Délkelet lakossága nem ellensége a magyarságnak!”


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »