Magyar Nemzet: embercsempészet miatt körözik a Csíki Sör tulajdonosát Amerikában

Magyar Nemzet: embercsempészet miatt körözik a Csíki Sör tulajdonosát Amerikában

Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban – írja a Magyar Nemzet.

A lap birtokában lévő periratok szerint (az ügyet tárgyaló kerületi bíróság New York állam Syracuse nevű városában van) Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Utóbbiak állampolgársága nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

Tegnap a Magyar Nemzet munkatársa elérte telefonon Lénárd Andrást, aki elmondta, rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Hírdetés

A tettenérés után Lénárdot letartóztatták, a lányok tanúk lettek, ugyanakkor gyanúsítottak is tiltott határátlépés vétségéért. Lénárd ügye súlyosabb bűncselekménynek (angolul felony) számít, mivel külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. Lénárd amerikai állampolgárságú menyasszonya februárban kifizette az ötvenezer dollárnyi (13 millió forint) óvadékot, így a vádlott szabadlábon védekezhetett. Mellékszál, de a menyasszony, Jerelyn T. ellen is eljárás indult, mégpedig külföldi állampolgároknak az Egyesült Államok határain belüli illegális fuvarozásáért. A nő is volt előzetes letartóztatásban, ügyét 2001 novemberében zárták le.

Lénárd Andrásra visszatérve: szabadlábra helyezése után eltűnt az Egyesült Államokból. Ügyvédje 2001. június 13-án arról tájékoztatta a bírót, hogy védence Kanadában tartózkodik, és sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt. A bíró azonnal letartóztatási parancsot adott ki Lénárd András ellen, és nem találni nyomát a periratban, hogy később visszavonta volna. A dokumentumok szerint az ügy jelenleg is függőben van, mert a gyanúsított eltűnt a hatóságok szeme elől.

Azt is írja még a lap, hogy Lénárd András azóta Csíkszeredában él amerikai feleségével. Hazatérve az erdélyi református egyház nyugdíjpénztárának (!) tőkéjét felhasználva fogott vállalkozásba, törpevízierőmű-rendszereket szándékozott telepíteni az Úz völgyébe és máshová. A zöldenergiát célzó beruházások finoman szólva sem nyerték el a helyiek és a környezetvédők tetszését: több helyen parázs viták alakultak ki arról, hogy a betoncsőbe vezetett patakból mi haszna lesz az ott élő közösségnek. A táncoslányok csempészetével vádolt üzletember résztulajdonában lévő, erőműveket építtető és üzemeltető céget 2015 elején felvásárolta a magyar állam, pontosabban a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. Sajtóhírek szerint harmincmillió eurót fizetett a tranzakció során, de az üzlet cseppet sem nevezhető sikeresnek: a romániai cégnyilvántartás szerint a magyar állam tulajdonában lévő MVM ottani leányvállalatai azóta komoly veszteséget termeltek, és jelentős adósságot halmoztak fel.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »