Magyar munkaerőt sem akar az osztrák kancellár

Megtiltaná az uniós munkavállalók alkalmazását az ausztriai munkahelyeken Christian Kern szociáldemokrata kancellár abban az esetben, ha elérhető kvalifikált osztrák munkaerő is. A politikus bejelentette: ha szükséges, az Európai Bizottsághoz fordul, hogy osztrákok tölthessék be a megüresedett munkahelyeket – közölte az Euobserver.

Hírdetés

A kelet-európai országok exportálják saját munkanélküliségüket Ausztriába – fogalmazott a politikus.

Az Európai Unió szabályai mindenesetre kizárják azt, amit Kern tervez, az uniós állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát a közösség egész területén. Sőt, ez az EU legszentebb alapelveinek egyike, a tőke és az áruk, szolgáltatások szabad áramlása mellett. A kancellár terve alapján a munkahelyek nem a teljesítmény, hanem nemzetiség alapján rangsorolnának a jelentkezők között, ami egyértelmű diszkrimináció. Mindenesetre ha sikerülne megvalósítani, azzal alaposan megnehezítenék a sokszor alacsonyabb bérekért dolgozó kelet-európaiak, így a magyarok helyzetét is.

A kancellár az befogadható menedékkérők évenkénti számának megfelezését is tervei közé sorolta. Emlékeztetett: Ausztria évente 35 ezer menedékkérelmet fogad el, szerinte pedig ezt az értéket sürgősen le kell csökkenteni 17 ezer körülire.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »