Magyar miniszterek fürdőruhában – egyedülálló fotógyűjtemény került napvilágra

Pusztai Sándor az 1930-as években úszómesterként dolgozott a Gellért fürdőben. Fényképezőgépével sorra megörökítette a hullámfürdő prominens vendégeit, köztük minisztereket, írókat, híres színészeket.

A gyűjtemény fele most felkerült az internetre, az inaplo.hu/hullamfurdo oldalon böngészhetik a rendkívül hangulatos képeket.

Pusztai Sándor családja strandokat üzemeltetett, így ő fiatalon kitanulta az úszómesterséget. Budapesten dolgozott, az 1930-as években hosszú ideig volt a Gellért fürdő úszómestere – árulta el az InfoRádiónak Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője. „Érezte, hogy a Gellért fürdő közönsége milyen érdekes összetételű.

Hírdetés

– fogalmazott. Sándor Tibor kiemelte: nem professzionális fényképészről van szó, „még csak azt sem mondjuk, hogy szenvedélyes amatőr fényképész”, inkább csak ráérzett, kit kell érdemes megörökíteni.

A Gellért fürdő nem egy átlagos strand volt, itt pihentek, társalogtak és ismerkedtek a közélet neves emberei – hangsúlyozta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője. A fennmaradt gyűjteményben találkozhatunk Imrédy Béla, Hóman Bálint, Klebelsberg Kuno miniszterek alakjával, vagy akár Horthy Miklós kormányzóval. De készültek képek a kor híres színészeiről – többek között Tolnay Kláriról és Ráday Imréről is.

Nagyjából ezer felvétel maradt ránk, ebből ötszázat dolgoztak fel a szakemberek, melyek megtalálhatók a könyvtár Budapest Gyűjteményében – tájékoztatott Sándor Tibor. A munkában – Fodor János irányításával – könyvtárszakos hallgatók vettek részt, ezzel gyakorolva, hogyan lehet közgyűjteményeket érdekesen, információkkal kiegészítve, ismeretterjesztő jelleggel sokak számára hozzáférhetővé tenni az interneten.

A szakemberek célja, hogy a felhaszálók egészítség ki adatokkal a honlapon feltüntetett kultúrtörténeti ismereteket. „Abban is reménykedünk, hogy családtagok ismerik fel a felmenőiket” – tette hozzá Sándor Tibor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »