Magyar kutatók csillantják fel a reményt a rák ellen

Magyar kutatók csillantják fel a reményt a rák ellen

Óriási lépést tett a melanoma gyógyítása felé vezető úton három magyar kutató. A tudományos munka jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egyik legnagyobb presztízsű tudományos szaklap „A hét közleménye” rovatban számolt be a tudományos munkáról. A kutatócsoport vezetőjét kérdeztük.

1031 nő és 880 férfi – a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2010-ben ennyien betegedtek meg melanomában (a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat). A helyzet drámai, egyre többen szenvednek a kórban, míg 2001-ben 1255, addig 2010-ben már 1911 új beteget regisztráltak ugyanis. A melanoma 72-73 százalékos várható ötéves túlélési arányt mutat, vagyis a diagnózist követő ötödik évet átlagosan a betegek 72-73 százaléka éli meg mindössze. De felcsillant a remény, hogy – legalábbis hosszabb távon – ezt az arányt növeljék, hála Nyitrai Lászlónak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biokémiai Tanszék vezetőjének, valamint az MTA TTK Enzimológiai Intézetében a Lendület-kutatócsoportot vezető Reményi Attilának, és Gógl Gergő PhD hallgatónak.

Fotó: MNO grafika

Hírdetés

A három kutató ugyanis komoly lépést tett a melanoma molekuláris hátterének megértése felé, ami sokat segíthet a jövőben a betegség Achilles-sarkának megtalálásában. Olyan, úgynevezett molekuláris térképet sikerült létrehozniuk, ami lehetővé teszi, hogy új megközelítésben keressenek és fejlesszenek ki olyan hatóanyagot, amely specifikusan képes megcélozni a melanomasejteket.

A felfedezés jelentőségét mi sem mutatja jobban, minthogy a molekuláris szintű biológiai kutatások egyik nagy presztízsű szaklapja, az amerikai The Journal of Biological Chemistry „A hét közleménye” rovatban számolt be a magyar kutatók munkájáról. „A cikkek 1-2 százaléka jelenik meg ebben a rovatban, általában azok az írások, amelyek a szerkesztők szerint is áttörést nyithatnak meg” – mondta az MNO-nak Reményi Attila. Véleménye szerint Gógl Gergő doktorandusz hallgató, a tudományos munka első szerzője óriási szerepet játszott abban, hogy munkájuk ilyen előkelő helyet kapott. „Gergő még csak 26 éves, nincs mögötte laboratórium, mégis önállóan hihetetlen sikereket ért el, számos olyan tudományos cikket írt már, amelyek bőven teljesítik a doktori tudományos munka feltételeit” – hangsúlyozta. Mint mondja, nem véletlen, hogy Gergőt külön portréban mutatta be a szaklap.

Fotó: MNO grafika

„Fontos hangsúlyozni, hogy hatóanyag még nincs, a melanoma kialakulásáért felelős irányítóközpont szétverését, a melanomasejtek osztódásának meggátolását tervezzük” – mondta Reményi. Mint kifejtette, a molekuláris felvételeken alapuló térkép lehetővé teszi, hogy ne véletlenül találjanak rá vegyületekre, hanem racionálisabban tervezhessenek hatóanyagot. Véleménye szerint egy-két év múlva akár fel fognak tudni mutatni egy továbbfejleszthető, emberi alkalmazásra alkalmas hatóanyagot. Arra, hogy ebből gyógyszer legyen, a legkedvezőbb esetben is tíz évet kell várni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »