Magyar KIRÁLYI repülőgépek és személyzetük maradványait találták meg a mocsárban

Hetven év elteltével két Caproni 135-ös típusú bombázórepülő roncsait, illetve a két gép magyar személyzete hét tagjának földi maradványait tárta fel és azonosította be egy magyar és orosz kutatókból álló közös expedíció a dél-oroszországi Voronyezs térségében.

Az eredményes roncskutatásról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Magó Károly zászlós, a Szolnoki Repülőmúzeum, illetve a Magyar Roncskutató Egyesület munkatársa, az expedíció vezetője számolt be lapunknak.

– A második világháborúban készült veszteségi jelentésekből tudjuk, hogy 1942 augusztusában és októberében két, magyar személyzettel felszálló Caproni 135 típusú bombázórepülő zuhant le az orosz Don folyó közelében. Az első gép, kötelékben, 1942. augusztus 14-én, Mocsáry István őrnagy vezetésével emelkedett a magasba. A bombázók az urivi hadihidat támadták, amikor Mocsáry repülőjét az orosz légvédelem eltalálta. A zuhanó gépet a személyzet három tagja nem tudta elhagyni – Mocsáry István, valamint Nagy Zoltán őrmester és Piri Imre szakaszvezető hősi halált haltak.

A másik magyar Caproni 135-öst szintén az orosz légvédelem lőtte le, mégpedig egy 1942. október 31-én történt bevetésnél, Kopaniscsénél. A repülőgép a levegőben felrobbant, a személyzet (Asztalos Ferenc zászlós, Mády Zoltán őrmester, Csiszár András szakaszvezető és Jandrasits László őrmester) szintén hősi halált halt. Mindkét repülőgép a szovjetek által ellenőrzött területre zuhant, ezért a személyzetek holttestének hazaszállítására, vagy eltemetésére a háború idején nem volt lehetőség – jelezte Magó.

Hírdetés

Közel négy éve, 2012 januárjában kezdődött a közös kutatómunka előkészítése a Magyar Roncskutató Egyesület és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport között. Az orosz kutatók Magó Károly zászlós felvetésére kezdték el a Don-folyó környéki magyar repülőgép-roncsok felkutatását. Akkor, Vitaly Latartsevnek sikerült Urivban olyan szemtanút találni, aki elmesélte, hogy 1943 júniusában tért vissza a házába, ahonnan hónapokkal előtte a harcok miatt evakuálták. A kertjében egy nagy krátert talált, mely körül sok roncs feküdt. Előkerült egy kesztyű is, amelyben még benne volt egy leszakadt kéz két gyűrűvel. Az egyik egy jegygyűrű volt, a másik pedig egy nagyobb köves gyűrű. Az expedíció először 2012. augusztus 13-án indult a Don-folyóhoz, a magyar repülős katonák nyomainak felkutatására. Ezt követően 2013. október 20. és 25. között három magyar kutató vett részt a Kopaniscse mellett lezuhant repülőgép roncsainak feltárásán. Ekkor került elő az a fényképező-berendezés állásszögét vezérlő rudazat, mely egyértelműen a Caproni 135 típusú bombázóból származik. A személyzethez köthető tárgyak közül sikerült kiemelni egy gombot, melyen a Magyar Királyi Honvéd Légierő emblémája látható, ezért bizonyítható, hogy Kopaniscse mellett az 1942. október 31-én lelőtt bombázó maradványai kerültek elő.

A magyar és orosz roncskutatók ez év szeptember 11. és 13. között végrehajtották az urivi helyszín feltárását is. A kutatás során sikerült megtalálni a gép apró roncsait, valamint a személyzet földi maradványait. Az exhumálás során előkerült egy keresztmedálos nyaklánc „MANCI 1942. III. 15.” felirattal, valamint egy, a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített őrnagyi rendfokozati jelzés paszományának darabja. Ez a kis textil darab olyan jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket a földben, hogy az eredeti aranyszín is látható maradt rajta.

Az expedíció sikeréről Szuchy Zsuzsanna rendező „Hová tűnt Mocsáry őrnagy” címmel dokumentumfilmet készített, amely hamarosan képernyőre kerül.

szoljon.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »