Magyar katonák haltak meg az ukrán-orosz harcokban

Magyar katonák haltak meg az ukrán-orosz harcokban

Több kárpátaljai magyar fiatal katona is meghalt az Ukrajna és Oroszország között zajló harcokban. Behívót csak hivatásos katonák, határőrök és rendőrök kaphatnak, ők néhány tízezer forintnyi zsoldért teszik kockára életüket.

Popovics Katalin egyetlen gyermekét temette el. A 19 éves Roland szerződéses katonaként szolgált Kelet-Ukrajnában. A beregszászi fiatalember volt a háború első magyar áldozata Kárpátalján. Édesanyja elbúcsúzni sem tudott tőle, Rolandot és bajtársait egyik napról a másikra vezényelték Luhanszkba.

Popovics Katalin: Kiment ellenőrizni az autót, két fiatal srác volt benne, nem voltak gyanúsak. Minden volt rajtuk, mellény, sapka, minden izé, és ahogy kérte a papírokat, ahogy nyújtotta a kezét, lövés érte. Rögtön lőttek rá.
Riporter: Tehát ott, az autóban ülők?
Popovics Katalin: Az autóban ülők, igen, és akkor ők nekivágtak a kerítésnek, átmentek, de ott a mieink már nem engedték át őket.

A fiatalember azonnal meghalt. „Feldolgozni nem lehet, ez mindig is így lesz egész életemben, egy fiú. Csak annyi volt a szerencsém, hogy én láttam a fiamat és úgy temettem el, hogy láttam az arcát. Ezeket, meg akiket most hoztak, azokat meg nem lehetett felismerni. Nem lehetett kinyitni a koporsót, mert felrobbantották őket” – tette hozzá Popovics Katalin.

A felrobbantott harckocsit Timoscsuk Mihály vezette. A 27 éves férfi a születésnapján esett el a fronton. „Augusztus 13-án 1987-ben született, és augusztus 13-án 2014-ben este 9 óra 5 perckor megölték őt. Minket értesítettek csak másnap, mert nem volt biztos, mennyi áldozat van ott, és nem voltak biztosak, hogy pont ő az. És másnap, amikor becsengettek, én nem is tudom elmondani szavakkal, mert nincsenek szavak. Hogy mit lehet ilyenkor csinálni, vagy hogy lehet ezt felfogni, nem tudom. Nem tudom maguknak átadni ezt az érzést” – mondta Timoscsuk Natalia, az áldozat testvére.

Ungvárba, Kárpátalja székhelybe több százan menekültek Kelet-Ukrajnából a harcok elől. Ungvár polgármestere szerint Oroszország ugyanazt teszi, amit a náci Németország a második világháború előtt. „Egy új Hitlerrel állunk szemben keleten, akit Putyinnak hívnak, és aki lépésről lépésre ellenőrzi Európát, hogy hogyan reagál. Ha nem állítjuk meg őket, nagyon messzire eljutnak majd” – mondta Viktor Sadej.

Sorkatonákat eddig nem vittek Kárpátaljáról Kelet-Ukrajnába, behívót csak hivatásos katonák, határőrök és rendőrök kaphatnak. A zsold néhány tízezer forint, ennyiért teszik kockára életüket a fronton.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »