Magyar katonai gép Oroszország felett

Magyar katonai gép Oroszország felett

Magyar katonai megfigyelő repülések kezdődnek hétfőn Oroszországban a Nyitott égbolt szerződés részeként. A kecskeméti alakulat An–26-os repülőgépe öt napon át dolgozhat a nagyhatalom területe felett.

A magyar–kanadai–amerikai közös misszióról az orosz védelmi minisztérium honlapja adott hírt, Szergej Rizskovot, a Nemzeti Nukleáris Kockázatcsökkentő Központ igazgatóját idézve. Mint arra a szerződés lehetőséget ad, egy megfigyelő missziót több nemzet közösen is végrehajthat ugyanazzal a repülőgéppel, ugyanakkor a meglátogatott ország szakértői – jelen esetben az oroszok – is a fedélzeten tartózkodhatnak ellenőrző-összekötő jelleggel. Ez azt jelenti, hogy nemcsak segítenek a navigációban, a helyi légi irányítással való kapcsolattartásban, hanem ők is nyomon követik a repülési feladat végrehajtását, hogy azt a szerződésben előírtaknak megfelelően és az abban leírt eszközökkel (normásított kamerákkal) hajtják-e végre.

Magyarország aktív részese a Nyitott égbolt szerződésnek. A legemlékezetesebb közelmúltbeli repülések nem sokkal az ukrán válság kitörése után zajlottak 2014-ben, amikor Oroszországnak az Ukrajnával határos területei fölött is fényképezhettek a magyar megfigyelők.

Orosz megfigyelők is rendszeresen megfordulnak Magyarország felett, de mint arról nemrég hírt adtunk, az amerikai részvétellel hazánkban zajló Bátor harcos és Fekete hattyú hadgyakorlatok is kaptak egy szárazföldi orosz ellenőrzést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »