Magyar hokikapust éltet a világ

Magyar hokikapust éltet a világ

A 22 éves debreceni Vay Ádám 48-szor védett a világklasszis finnek ellen, a sportsajtó pedig felfigyelt rá.

„A magyarok kapusa, Vay Ádám a meccs hősévé avanzsált” – írta a finnek és a svédek meccseiről szoló cikkében a német Hockeyweb.de. Az osztrák Sport Report szerint Vay világklasszis teljesítményt nyújtott a finnek ellen. A portál szerint a svédek Nyquistje mellett Vay volt az este sztárja szerdán, akit csak a 37. percben tudtak legyőzni a finnek. „A magyar drukkerek ennek ellenére éltették Vay-t. Ezért is olyan különleges ez a világbajnokság” – tették hozzá.

A finn Yle.fi svéd kiadása is írt Vay Ádámról, szerintük miatta nem tudta érvényesíteni akaratát két harmadon keresztül a finn csapat. Hozzátették: Vay joggal lett a magyarok legjobbja a meccs végén. Az Yle.fi finn kiadásában Vayról azt írták, hogy valószínűleg élete meccsét játszotta. A Debreceni HK 22 éves kapusa szinte mindent kivédett – ezt már a Finnországban működő svéd regionális lap, a Vasabladet írta Vay Ádámról, aki mellett a finnek első gólszerzője, Atte Ohtamaa csak szerencsével tudta beütni a korongot szerintük.

Vay Ádám véd a finnek ellen az A csoportos jégkorong-világbajnokságon Szentpéterváron, 2016. május 11-én Fotó: ALEXANDER NEMENOV / Europress/AFP

Párbajhős

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Vay szinte minden felé tartó korongot elkapott vagy félrekotort. A kanadai TSN is kiemelte, hogy Vay 47-et védett – igaz, hogy a valós szám 48. A szintén kanadai RDS szerint meglepő volt, hogy az elitvébén utoljára 78 éve győző magyar válogatott milyen erőteljesen lépett fel a finnek ellen, akik csak a harmadik harmadban tudták felőrölni az ellenfelet.

Szlovákiában, a Dobré Noviny is írt a magyar meccsről, szerintük a „kívülállók” két harmadon keresztül bírták. „A meccs Vay Ádám miatt volt emlékezetes” – írták, majd képletesen leírták a „finnugor” találkozót: Vay és a finn támadók párbaja volt.

Hírdetés

Az edzők is éltették

„Noha ötven lövésnél többet kaptunk, így is elégedett vagyok a védekezéssel. Vay, aki az előző idényben a MOL Ligában, Debrecenben védett, nagyon fiatal, 22 éves, és úgy állt be, hogy nem volt veszíteni valója. Nagyon atletikus, jól harcol és most kifogástalan volt. Vele az élen megnehezítettük a finnek dolgát, együtt küzdöttünk. Az viszont zavaró volt, hogy védekezésből nem tudtunk átfordulni támadásokba” – jelentette ki az MTI szerint a meccs után Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány. Finn kollégája, Kari Jalonen szintén kiemelte Vayt: „A szentpétervári csoportban ez volt az eddigi legjobb kapusteljesítmény” – mondta, majd rátért saját csapatára.

Vay Ádám nagyot ment a finnek ellen Fotó: ALEXANDER NEMENOV / Europress/AFP

Vay Ádám a Jégkorongblog szerint kijelentette: „A szurkolók kitettek magukért most is. Még sose játszottam ilyen szintű meccseket életemben, jó érzés volt a finnek ellen pályára lépni. Az edző megtisztelt azzal, hogy Kanada ellen is betett, erre pedig nincsenek szavak. A KHL és az NHL a nagy álmom, meg nem állok, míg valamelyiket el nem érem.” Csapattársa, Sebők Balázs is dicsérte: „Vay Ádám megmutatta, miért került a keretbe, hatalmas segítség volt nekünk.”

A vb-szervezők is felfigyeltek Vay-ra

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) vb-szervezői a nap öt legnagyobb védésének videójába három Vay-hárítás is bekerült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »