Magyar hazafiak Davosban, a Világgazdasági Fórum központjánál

Magyar hazafiak Davosban, a Világgazdasági Fórum központjánál

A davosi Világgazdasági Fórumról (WEF) már sokat hallottunk, olvastunk, és ahogy lenni szokott, idén is megtartják a svájci városban. Oroszország azonban most már nem kapott meghívást.

Több mint 100 ország képviselői, köztük több mint 50 állam- és kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatja meg Davosban. Az 53. találkozónak a biztonságtól a környezetig terjedő kérdéseket felölelő megbeszéléseit az "Együttműködés a megosztott világban" téma fogja össze.

Természetesen a híradásokból vajmi keveset fogunk megtudni arról, miről is tárgyaltak a világ "disznófejű nagyurai", és ezekről továbbra sem tudunk pontos információkkal szolgálni, azért egy kicsit igyekszünk közelebb hozni az eseményt a magyar közönséghez, ugyanis egyik olvasónk történetesen ezekben a napokban Svájcban tartózkodik, és úgy gondolta, ha már ott van, ellátogat Davosba is, és megosztja tapasztalatait portálunkkal.

– Egy Svájcban élő honfitársunk meghívására érkeztünk meg ebbe a csodás természeti adottságokkal rendelkező országba, néhány napos feltöltődés céljából. A program összeállításakor feltűnt, hogy éppen a Világgazdasági Fórum Davosban megtartott gazdasági világcsúcstalálkozója néhány nap múlva lesz esedékes – kezdi történetét.

– Ha már így hozta az élet, mindenképpen szerettem volna ezt a "misztikus" és "titokzatos" kis svájci települést meglátogatni és megnézni, hogy milyen folyamatok zajlanak ott, ahol a "disznófejű nagyurak" (köztük idén Szijjártó Péter) évente összegyűlnek, kijelölni a világ eljövendő sorsát – folytatja.

Hírdetés

– Az már a sétánk elején feltűnt, hogy a korábban meglátogatott vidéki településekkel szemben, ahol erős konzervatív szellemiséget és többnyire homogén arculatot láttam, Davos egészen más.  Indokolatlanul sok ukrán zászló, külön ukrán ház, számos UNICEF-es agymosó plakát és szivárványos zászlók. Mintha a VI. kerületben sétálna az ember. Emellett, számos techóriás pavilonja a Microsofton keresztül az Apple-ig minden előfordult, a digitalizálódás iránti vágy és a technokrata szellemiség kézzel tapintható volt. Természetesen az agymosó hírvivő gépezet lerakatai is képviseltették magukat: CNBC, The Wall Street Journal – mondja el a részleteket.

Szerinte a végtelen képmutatás egyik nem annyira feltűnő, de számára mégis fontos szimbóluma volt, hogy számtalan steak bár volt a rendezvény közelében. Gyanítjuk, hogy a résztvevők inkább ide térnek be megtömni a bendőt, az általuk propagált bogarak helyett…

– Kétségtelen, hogy irigylésre méltó volt a környezet, ugyanakkor a légkör rendkívül feszült volt a tapasztalataim szerint, köszönhetően a folyamatosan fejünk fölött köröző harci helikoptereknek és az óriási katonai és rendőri jelenlétnek. Néhány 10 méterenként pedig ellenőrzőpontok voltak felállítva, és a forgalmat is folyamatosan terelték, időnként egy-egy autót kiemelve a sorból – osztja meg velünk.

– Állítólag a készülődő, legfőképp szélsőbaloldali ellentüntetésekre készültek fel, de nekem volt egy olyan érzésem is, hogy ezek  egymásban se bíznak igazán… A hadsereg hangsúlyos jelenléte mellett, a sürgő-forgó építőipari dolgozók nagy száma tűnt még fel, ezért igyekeztünk szóba elegyedni velük, hogy minek az apropóján van a kisváros teljesen a feje tetejére állítva – mutat rá.

– Többnyire fékezve, de némi indulattal a hangjukban panaszkodtak, hogy most gyakorlatilag megállás és pihenés nélkül kell megfeszített tempóban "rendbetenni" a kisvárost, mivel jönnek a "VIP"-k. (Ők fogalmaztak így.) Nyilván nem lehet a magyar dolgozók körülményeit és megbecsülését összehasonlítani a svájci oldallal, de egy pillanatra érezhették azt a megvetést, és azt a hamis alapokon nyugvó felsőbbrendűségi  viselkedést, amelyet mi magyar honban naponta megélünk. Néhány kör megtétele után úgy döntöttünk, hogy bőven elég volt, amit láttunk és tapasztaltunk. Inkább a már említett lenyűgöző környezetet kezdtük el ismét felfedezni, a Klaus Schwab által elképzelt világot pedig a hátunk mögött hagytuk – összegezte gondolatait portálunk olvasója.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »