Magyar hangok a földrengés epicentrumából

Magyar hangok a földrengés epicentrumából

Kovács Gábor a földmozgás központjától pár percre lakik. Mély morajlásra ébredt, lakása falai ide-oda dülöngéltek. Beszámoló a helyszínről.

Szombat hajnalban rég nem látott erejű földrengés rázta meg Tajvant. A földmozgás epicentruma Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-es erősségű utórengést észleltek. Mint arról az MNO is hírt adott, heten meghaltak, és több mint négyszázan megsérültek. Az 1,9 milliós Tajnanban összedőlt egy toronyház, sok helyen szivárog a gáz, több százezer háztartásban nincs víz vagy áram. A romok alól folyamatosan próbálják kimenekíteni az ott rekedteket.

A mentőalakulatok közel 100 embert próbálnak meg kihozni az összeomlott tajnani házak alól Fotó: Europress/AFP

Portálunknak sikerült elérnie Kovács Gábort, aki hosszú ideje Kaohsziungban dolgozik. Az apartman, ahol lakik, egy ezer lakásos komplexum huszonkettedik emeletén van, ami pár kilométerre helyezkedik el a földrengés epicentrumától, így első kézből tapasztalhatta meg, milyen ereje van a tektonikus mozgásoknak. A fiatalember hajnali 4 órakor arra ébredt, hogy heves földrengés rázza meg a szobáját.

„A szobám falai ide-oda dülöngéltek, a padló annyira mozgott, hogy nehezemre esett megtartani az egyensúlyom, míg eljutottam a hálóból a nappaliba. Hangos csörömpölésre lettem figyelmes, ami a szomszédok konyháiból szűrődött ki. Mindezt egy mély morajlás követte, ami annyira jellemző a földrengésekre. Kinézve az erkélyen többeket láttam az utcákra tódulni, de nem volt pánik vagy sikoltozás. A rázkódás legalább egy percig tartott.”

Hírdetés

Mint mondja, a földrengés megszokott dolog a helyiek számára, mivel Tajvan több tektonikus lemez érintkezésénél fekszik, így szinte minden évben akad rá példa. „Mióta Tajvanon élek – a mait beleszámítva –, csak kétszer volt szerencsém megtapasztalni hatosnál magasabb erősségűt” – meséli Kovács Gábor.

Bár többen meghaltak, és rengeteg sérültet ápolnak kórházban, a magyar férfi szerint az emberek napi menetrendjét sokban nem befolyásolta a földrengés Kaohsziungban. Mindenki izgatottan készülődik a kínai holdújévre, főleg ez köti le az emberek figyelmét. Bár a rengés központjától nem messze él, neki leginkább az tűnt fel, hogy sok helyen áramkimaradások voltak, és a vonatok több órás késéssel tudtak csak utasokat szállítani. Mint mondja, a kora reggeli órákban az északra tartó vonatokat és  magasvasút-járatokat teljesen törölték.

Csecsemők, gyerekek is bent rekedtek, de szerencsére sokukat már sikerült felszínre hozni Fotó: Europress/AFP

Bár a Tajnanban összedőlt 16 emeletes lakóház romjai alól több száz embert ki tudtak menteni, Kovács Gábor a hírekből úgy tudja, egy csecsemő, egy 10 éves kislány és két középkorú férfi meghalt. A mentés még mindig folyik, több száz embert mozgósítottak a mentési munkálatokra. „Sokan a lakásukban rekedtek, volt egy ismerősöm, aki kénytelen volt az ablakon kimászni, mert a lakásuk ajtaja teljesen megrongálódott” – teszi hozzá.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu elnök a helyszínre utazott, és megígérte, hogy a kormány mindent megtesz a túlélők érdekében. A hajléktalanná vált emberek számára ideiglenes szállásokat kezdtek építeni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »