Magyar Hang: Történelmet írnak Nagymagyar cigányai: átvették a falu vezetését

Így kell nekünk, magyaroknak! Képtelenek vagyunk összefogni. Bezzeg a cigányok tudnak! – fakad ki egy idős hölgy, amikor a faluközpontban az önkormányzati választásról kérdezzük, amelyen egészen meglepő eredmény született. A felső-csallóközi Nagymagyaron járunk, a települést nemrég még tisztán a Magyar Közösség Pártja (MKP) vezette, vagyis ők adták a polgármestert és az összes képviselőt. A novemberi szlovákiai helyhatósági választásokon azonban nem csupán roma polgármestert választottak maguknak a helyiek, hanem az egész képviselő-testületet cigányokra cserélték.

(…)

Körkép.sk felvidéki magyar portál úgy sejti, súlyos visszaélések történtek a választáson. (…)

A valóság az, hogy az itt élők fele már roma – mondja Sztranyovszky Gábor, az MKP polgármesterjelöltje, aki nagymagyari üzletében fogad minket. Rajcsányi József, az előző képviselő-testület tagja is itt van, szerinte az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a cigányok aránya. A hivatalos statisztikáknak ugyanakkor nem lehet hinni, mivel sok cigány szlováknak vagy magyarnak vallja magát, ami egyáltalán nem egyedi jelenség a térségben.

(…)

Történelmet írtak a cigányok, Nagymagyaron lett Szlovákia első tiszta roma vezetése – állapítja meg Sztranyovszky, majd jelzi: még egyetlen településen sem sikerült eddig a cigányságnak megszereznie az összes mandátumot. Reméli, nem lesznek gondok a tisztán cigány vezetéssel.

Stercel Olivér szerint ő és csapata mindent megtett a jó eredményért, így széleskörű közvélemény-kutatást végeztek a falu aktuális problémáiról, majd a falu történetében először profi , másokat nem támadó, megoldási javaslatokra összpontosító kampányt folytattak.

Hírdetés

Magyar vagy szlovák név?

– Jó, nem? Mint egy cigányé! – mutatja a házát Marek Rigó, Nagymagyar frissen megválasztott cigány polgármestere, udvaráról egy életnagyságú Mikulás-alak néz ránk. Az alpolgármesterrel, Maros Kardossal hozott minket ide kocsikázni, hogy saját szemünkkel lássuk, hogyan élnek itt a cigányok.

A magyarul is jól beszélő új polgármestertől – arra kér, ne a roma szót említsük, ők igenis cigányok – megtudjuk: nem csak neki van saját Mikulása, helyi cigány szokás ilyenkor az udvarra állítani a szent mását.

(…)

Ez lesz az első falu Szlovákiában, ahová cigányul is ki lesz írva a település neve! – mondja büszkén. Hiszen a többi kisebbséghez hasonlóan most már a cigányok is megtehetik ezt. Mi lesz Nagymagyar cigány neve a jövőben? Nem véletlenül tesszük fel ezt a kérdést, hiszen a település szlovák neve Zlaté Klasy, magyarul annyit tesz, Aranykalász. Vagyis a cigányoknak választaniuk kell, a magyar vagy a szlovák településnevet fordítsák le a nyelvükre.

(…)

Magyar Hang: Történelmet írnak Nagymagyar cigányai: átvették a falu vezetését


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »