Magyar fotós képeiért őrül meg az internet – meginterjúvoltuk az alkotót

Öt éven keresztül hajszolta a szebbnél szebb napfelkeltéket és naplementéket Mervai Márk, hogy Budapestet a legszebb formájában ábrázolhassa fotóin a különleges fények segítségével.

A magyar fotós a BoredPandára is feltöltötte képeit a következők kíséretében:

„Ezeket a képeket az elmúlt öt év alatt készítettem, amikor a tökéletes pillanatra vadásztam Budapesten. Ez pedig számomra az, amikor a Nap feltűnik a horizonton, és néhány színes pillanattal kezdődik el a nap, és az, mielőtt lenyugszik: mintha a természet köszönetet mondana az eltelt napért. Óriási kihívás volt elkapni ezeket a pillanatokat. A természet szépsége és a fények a Föld ajándékai. Nem is kellenek már ide szavak, a képek magukért beszélnek.”

Mi mindenesetre megkerestük Mervai Márkot, hátha mégis elárul egyet s mást a képek születéséről és a munkásságáról. „Alapból szeretem a napfelkeltéket és a naplementéket, de nem terveztem, hogy sorozatot készítek ezekből a képekből” – mondta az alfahir.hu-nak adott interjújában. „Még 2010-ben egyszerűen csak arra gondoltam, vajon miért mindig csak az esti, kivilágított Budapestről készülnek képek? Beleszerettem a napfelkelte-fotózásba, és idővel elkezdtem vadászni a különleges és ritka színintenziv pillanatokat. Bevallom, néha frusztrált, amikor lekéstem egy szép reggelről, mert tudom: nem minden reggel ilyen. Ehhez sok időjárási viszonynak kell megfelelnie.”

Photoshopot is alig használ
„Sokan vádolnak túlzott Photoshop-használattal is, de ezen csak nevetni tudok, mert színintenzitáson és a kontraszton kivül nem csinálok mást a képekkel. Inkább kivárok egy szép reggelt, ami néha egy hónapba is telhet, közben meg minden nap hajnalban kelek, hogy megfigyeljem az eget… Nyilván minden képben, ami a mai világban megjelenik valahol, van több vagy kevesebb photoshoppolás, de én nagyon minimálisan nyúlok bele a képekbe. Ezt szeretik a munkásságom követői, és a barátaim is tudják, hogy a természetes szépség rajongója vagyok” – osztotta meg velünk.

Később aztán azt is megtudtuk, hogy egyes magyar médiumok kételkedve állnak a Keleti pályaudvaron és a ködben készült képekhez, mert ezekről is azt feltételezik, hogy manipulált képek. Mervai Márk pedig készített nekünk egy kis werket:

Kíváncsi a csodás fotókra? Kattintson az alábbi galériára!

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »