"Magyar" Filmhét: Vajnáéknál a klezmeres dajdajozásnak biztos helye van, A Lovasíjász persze "nem fért bele"

"Magyar" Filmhét: Vajnáéknál a klezmeres dajdajozásnak biztos helye van, A Lovasíjász persze "nem fért bele"

A "Magyar" Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a "Magyar" Filmakadémia Egyesület 2017. február 26. és március 5. között rendezi meg a "Magyar" Filmhetet és azt követően a "Magyar" Filmdíjak díjátadóját.

A "Magyar" Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmalkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek. Budapesten új helyszínen, a Cinema City Aréna moziban kerülnek bemutatásra a tavalyi év legjobbnak ítélt filmjei. Idén első alkalommal 10 vidéki nagyvárosban is lesznek "Magyar" Filmhét-vetítések, sőt országos közönségdíjat is odaítélnek majd.

A "Magyar" Filmhétre a 2016. január 1. – december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, tv-játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek majd a "Magyar" Filmhéten.

A 2017-es Magyar Filmdíjak jelöltjei dokumentumfilm kategóriában, melyből A Lovasíjászt "egészen véletlenül" kihagyták:

  • Herminamező árnyai (rendező: Zsigmond Dezső)
  • Kocsis – Intim megvilágításban (rendező: Surányi András)
  • Magyar korridor (rendező: Jamrik Levente)
  • Nemzetidegenek (rendező: László Gábor)
  • Hírdetés

  • Soul Exodus (rendező: Bereczki Csaba)
  • A Soul Exodus című dokumentumfilm középpontjában a Port.hu szerint a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat.

    A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

    A Lovasíjászt ingyen felajánlják bármely mozi és művelődési ház részére a fenti időszakban:

    https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falovasijasz%2Fposts%2F413264042344990&width=480&show_text=true&height=610&appId

    (Kuruc.info)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »