Magyar cég forradalmasítja a gumigyártást!

Magyar cég forradalmasítja a gumigyártást!

Először lett díjazott magyar cég a Hannoverben zajló abroncsok gyártásával foglalkozó kiállításon, a Tire Technology Expon.  A „Környezeti teljesítmény” kategória első helyét hozhatta haza az Aquajet Zrt. Az új technológia lényege:

Az új eljárás, olyan gumiabroncs-újrahasznosítási technológia, amely során ultra nagy nyomású vízsugárral őrlik meg a feldolgozandó használt gumikat. Az ezeken található három különböző tulajdonságú anyagot az eljárás során külön-külön távolítják el, az így keletkező gumiőrletet szeparálni tudják. Ezután a nagy tisztaságú őrleteket speciális fizikai és kémiai tulajdonságaik révén a gumi- és műanyagipar különböző részein tudják közvetlenül hasznosítani. A kinyert finom gumiporból például újra autóabroncs készül.

Évente majdnem egymilliárd gumiabroncs használódik el, ami hatalmasan nagy szám.  Ebből körülbelül 200 millió válik hulladékká Európában. Ezek döntő többségének megoldatlan az újrahasznosítása, ami súlyos környezeti terhelést jelent.

Az Aquajet segítségével megoldható a gumiabroncsok újrafelhasználásának lassan évszázados problémája.

Hírdetés

A díjat egy 27 tagú zsűri ítélte oda, aminek tagjai a világ legnagyobb gumigyártók vezetői és egyetemi kutatóközpontok professzorai közül kerültek ki. A zsűri elnöke Graham Heeps, a Tire Technology International magazin főszerkesztője elmondta, hogy ma az összes gyártó számára kiemelkedő kérdés a fenntarthatóság, és az Aquajet technológiája épp a legjobbkor érkezett.

Ha az Aquajet Zrt. innovációja elterjed, amire a jelenlegi helyzet tükrében minden esélye megvan, azzal a világ elsőszámú újrahasznosítójává léphet elő.

Forrás: http://www.tiretechnology-expo.com/

 


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »