Magyar buszbaleset Olaszországban – halálos áldozatok

Magyar buszbaleset Olaszországban – halálos áldozatok

A legfrissebb információk szerint tizenhatan meghaltak egy magyar gyermekeket szállító busz olaszországi balesetében, amely péntek éjfél körül történt egy veronai autópálya-kijáratnál. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1-en szombaton kora reggel azt mondta: egy fővárosi gimnázium diákjairól van szó, „a helyzet súlyos”.

Tizenhatan vesztették életüket egy magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz péntek éjjeli olaszországi balesetében, a sérültek száma 39 – jelentette a BBC és olasz hírügynökségek az olasz tűzoltóság közlésére hivatkozva.

A franciaországi sítáborból hazafelé tartó magyar busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően már véglegesnek tekinthető – tette hozzá a tűzoltóság. Közlésük szerint 36 sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba vitték.

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá. A balesetben az egyik – francia – sofőr is életét veszette.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a magyar Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A köztelevízió több stábja is elindult Veronába.

Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótájékoztatót tart az ügyben.

Egy budapesti gimnázium diákjairól van szó

A busz, amely Veronából tartott Velencébe, pénteken éjfél körül az autópályán nekiütközött a korlátnak, majd az autópálya melletti falnak, összeroncsolódott és kigyulladt. A hivatalos adatok 54 utasról szólnak, de nem tudni pontosan, hányan utaztak valójában a járművön, akár 58-60 utasról is szó lehet – mondta el az M1-en Menczer Tamás, a külügyminisztérium sajtófőnöke.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy bár az utazás és a szervezés körülményeiről egyelőre nincsenek ismereteik, annyi biztos, hogy egy budapesti gimnázium diákjait szállító busz szenvedett balesetet, így felételezhetően szervezett kirándulásról van szó.

Hírdetés

Az M1 Híradójának információi szerint a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak a buszon.

Menczer Tamás hivatalos helyszíni megerősítések híján nem kívánt pontos számokat közölni, de azt kijelentette: a helyzet súlyos.

A külügyminisztérium munkatársai a helyszínen vannak

A sérülteket három veronai kórházban ápolják. A helyszínen van a milánói magyar konzul is, aki Orbán Viktor miniszterelnök utasításai szerint jár el – tájékoztatott Menczer Tamás –, és igyekszik minden segítséget megadni.

A külügyminisztérium minden munkatársa Veronába utazik, és a miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja. A minisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

„Mélyen együtt érzünk a családokkal” – mondta a sajtófőnök.

Vannak súlyos sérültek és van, aki nem sérült meg

Amíg nem rendelkezik a külügyminisztérium biztos adatokkal a sérültek és az áldozatok számát tekintve, illetve végleges névlistával sem rendelkezik, addig – mivel nem szeretnék a pánikot fokozni – nem tudnak részletes információkkal szolgálni – mondta Menczer Tamás 8 óra előtt kevéssel az M1-en.

Hozzátette: vannak súlyos és könnyebb sérültek, illetve olyan gyerekek is, akik egyáltalán nem sérültek meg.

Sárközi Júlia, a köztelevízió római tudósítója úgy tudja a 39 sérült közül akiket lehet, már ma kiengednek a kórházból. Akik nem sérültek meg, azokat egy szállodában helyezték el.

A baleset oka egyelőre nem tudható, de a külügynek vannak olyan információi, miszerint az olasz hatóságok nem találtak féknyomokat.

További részletek hamarosan!


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »