Magyar boszorkánysírtól az ősi csikóvérig – 2019 hét legnagyobb régészeti szenzációja

Magyar boszorkánysírtól az ősi csikóvérig – 2019 hét legnagyobb régészeti szenzációja

Vaddisznó túrta 16. századi aranyak, Hérodotosz óta nem látott hajó, gyönyörű pompeji freskók, rejtett vatikáni csontkamra, páratlan római kocsis temetkezés, több tízezer éves folyékony vér és a hajdúböszörményi boszorkány – a 2019-es év sem múlt el régészeti érdekességek, szenzációs felfedezések nélkül. Hét (plusz egyet) választottunk ki.

Arccal lefelé eltemetett, összekötözött kezű és lábú, 12-13. századi emberi maradványt fordított ki a markológép kanala Hajdúböszörményben a közműépítési munkálatok során 2019. február elején. Bálint Marianna helyi régész szerint egy boszorkánynak kikiáltott egyénről lehet szó, akit egykor valami miatt kiközösített a falu népe. A különös eltemetési módszer pedig arra szolgált, hogy ha netán fel is ébredne a sírban, akkor se tudjon onnan kikelni, hogy az élőket bolygassa.

Hírdetés

Azt az antropológiai vizsgálat előtt még nem lehet pontosan megállapítani, hogy férfiről vagy nőről van szó, ám a csontváz elsődleges szemrevételezése után úgy vélték, valószínűleg egy alacsonyabb növésű, fiatal nő holttestére bukkantak. Nincs erőszakos beavatkozásnak nyoma, nem vágták le a fejét, feltehetőleg nem gyilkosság útján, hanem természetes módon hunyt el. A szakértő szerint elképzelhető, hogy foggal, esetleg hat ujjal született, extrém módon sápadt vagy nagyon szép lehetett, tehát valamilyen „testi furcsasággal” élt, ami miatt boszorkánynak kiáltották ki.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »