Magyar bíró miatt dobta vissza a hitelkárosultak ügyét Strasbourgban

Magyar bíró miatt dobta vissza a hitelkárosultak ügyét Strasbourgban

Érdemi vizsgálatra sem méltatta a Nem adom a házamat devizakárosult-mozgalom vezetőjének, Póka Lászlónak az Emberi Jogok Európai Bíróságára beadott kérvényét Paczolay Péter, a szervezet tavaly megválasztott magyar bírája. Azért nem találta tárgyalásra alkalmasnak a beadványt, mert úgy ítélte meg, a kérelmező nem merítette ki a magyarországi jogorvoslati lehetőségeket.

– Tévedésben van Paczolay Péter, ugyanis az ügyben megjártuk az összes hazai jogorvoslati fórumot – nyilatkozta lapunknak Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, akit Póka László bízott meg a képviselettel. Az ügy lényege, hogy 2015 májusában a Nem adom a házamat mozgalom a Számolj el a kifosztóddal 2015! című, nem betiltott demonstráción tiltakozott a devizahitelesek kifosztása ellen a budapesti Széchenyi téren. Majd petíciót szerettek volna átadni Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Erre azonban nem került sor, mert az előzetes egyeztetés ellenére sem a házelnök, sem a sajtóosztály nem vette át a petíciót. A devizahitelesek százezreinek semmibevételén felháborodott tüntetők ezt követően – miután közölték a rendezvényt biztosító rendőrökkel, hogy spontán tüntetést szerveznek – átvonultak a József Attila utca elejére, s a zebrán ülősztrájkba kezdtek. A jog szerint ugyanakkor – érvelt Gaudi-Nagy –

az előre be nem jelentett, de békés tüntetés nem oszlatható fel, ha a közlekedés másként megoldható. Itt is erről volt szó.

A jogvédő elmondta, a rendőrség a spontán tüntetés miatt a gyülekezési joggal való visszaélés miatt tévesen pénzbírsággal sújtotta Póka Lászlót és egy másik résztvevőt. A döntéssel szemben fellebbeztek, de azt a rendőrség elsőfokú határozatában visszautasította. Majd ismét fellebbezett a két tüntető, de ezt a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős határozatával elutasította. Ám nem nyugodtak bele az elutasításba, és az Alkotmánybírósághoz fordultak, mondván, sérti az alaptörvényt az ítélet.

A taláros testület azonban az alkotmányjogi panaszt visszautasította. Ezt követően keresték meg beadványukkal a tüntetők a strasbourgi bírói fórumot.

Hírdetés

– Vagyis világos, hogy minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítettünk, ezért is tartom sajnálatosnak, hogy éppen a magyar bíró utasította vissza kérelmünket ilyen nyilvánvalóan hibás érveléssel – tette hozzá Gaudi-Nagy Tamás. Az ügyvéd kifejezetten sértőnek és elkeserítőnek nevezte azt a kettős mércét, amit a hazai hatóságok alkalmaznak. Míg ugyanis baloldali és liberális tüntetéseknél a hatóságok sok esetben nem lépnek fel, addig a nemzeti radikálisok, illetve a banki károsultak teljesen jogos felháborodással tartott demonstrációinál típusosan sokkal szigorúbbak a hatóságok.

Kérdésünkre a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője azt is elmondta, hogy a mostani visszautasítás sajnos végleges,

http://mno.hu/

az ügy még egyszer nem vihető az emberi jogi bíróság elé, ezért különösen fájó a mostani döntés.

– A korábbi gyakorlat azonban még rosszabb volt, amikor indokolás nélkül, futószalagon születtek az elutasítások. Ez esetben viszont legalább azt tudjuk, hogy mire hivatkozva utasították vissza kérelmünket. De így is bosszantó a döntés, mert egyértelműen bírói tévedésről van szó. Most már valóban kimerítettük az összes rendelkezésre álló jogi lehetőséget – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »