Magyar állampolgár lett Új-Zéland elnöke

Magyar állampolgár lett Új-Zéland elnöke

Magyar idő szerint szombat hajnalban a 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon, írja a 444.hu.

Szabó édesapja 1956-ban, 17 évesen menekült el Magyarországról, és Új-Zélandon kezdett új életet, ahol mérnökként dolgozott. Claire Szabó már kint született, de 19 éves korában néhány évre Magyarországra jött, megtanult magyarul és megszerezte a magyar állampolgárságot is. Összesen öt évet élet Magyarországon.

Miután visszament Új-Zélandra egy olyan non-profit cégnél kezdett dolgozni, ami menekülteknek és bevándorlóknak segített beilleszkedni és angolul tanulni. Ekkor kezdett politikával is foglalkozni. 

Hírdetés

Az új-zélandi sajtó szerint a párt jelenlegi vezetése Szabót akarta elnöknek, és hogy a kongresszuson elmondott beszéde döntötte el végül a versenyt. Ebben többek között arról beszélt, hogy édesapjának – miután elmenekült Magyarországról – milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, sokáig egy önkormányzati bérlakásban élt, miután az országba érkezett, és hogy ő részben éppen ezért foglalkozott egész életében olyanokkal, akiknek segítségre, oktatásra vagy lakhatásra van szüksége a beilleszkedéshez, hogy mindenki megkapja azokat a lehetőségeket, amik édesapját segítették beilleszkedni az új-zélandi társadalomba.

A szociáldemokraták előző elnöke, Nigel Hawort azért mondott le, mert a hírek szerint nem megfelelően kezelt egy szexuális zaklatási ügyet, amiben a párt egyik parlamenti munkatársát vádolták.

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Magyar állampolgár lett Új-Zéland elnöke appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »