Magyar állami tulajdonba kerülhet az egyik legnagyobb szlovák energiaszolgáltató részvényeinek majdnem fele

Magyar állami tulajdonba kerülhet az egyik legnagyobb szlovák energiaszolgáltató részvényeinek majdnem fele

Ha a szlovák kormány is rábólint a tranzakcióra, hamarosan az állami tulajdonú Magyar Villamos Művekhez kerülhet Szlovákia egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Stredoslovenská energetika (továbbiakban SSE).

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Daniel Křetínský és Patrik Tkáč által irányított cégcsoport, a cseh EPH (Energetický a průmyslový holding, a.s.) piacra dobja érdekeltségeit a mintegy 700 ezer fogyasztót ellátó SSE-ben. A részvénycsomagért a német E.ON (a nyugat-szlovákiai ZSE részvényeinek 49%-a is az ő tulajdonuk), a cseh ČEZ és a magyar MVM is bejelentkezett. A Denník E úgy tudja, a magyar fél kínálta a legtöbbet, sőt, azt írják, már-már gyanúsan sok pénzért szeretnék megvásárolni a szlovák energiaszolgáltató részvényeinek eladó, 49%-át.

A Denník E természetesen a szlovák-magyar ellentétet kihegyezve számol be a témáról, már a címadás is sokatmondó: “Orbán meg akarja vásárolnia az SSE-t”, sőt, a cikket is a magyar miniszterelnök fotójával illusztrálták. Azt a lap szerkesztői már elfelejtik megemlíteni, hogy a másik két kérő, azaz a cseh és német vállalat is (részben) állami tulajdonú, a ČEZ részvényeinek 70%-a jelenleg is a cseh államé. Ehelyett azt emelik ki, hogy 

a magyar fél túlságosan kedvező ajánlatot tett, így a szlovák kormánynak el kell dönteni, a gazdasági vagy politikai kérdést csinál-e a dologból. 

Bár az SSE viszonylag stabil cég, bevételei folyamatosan ingadoztak az elmúlt években aszerint, hogy a szlovák állam milyen mértékben térítette a vállalat zöld energiák miatt felhalmozódott adósságát. A portál szerint a vállalat most eladósorba került részvényeinek, azaz az EPH 49%-os tulajdonrészének nagyjából 900 millió euró lehet az összértéke. Az SSE éves kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) átlagosan 170 millió euró körül mozgott az elmúlt tíz évben – volt 237 millió, de volt 100 millió körül is. Állítólag a tulajdonosok is nagyjából 900 milliós euróért kínálták fel a részvényeket a cseh állami vállalatnak, mire az MVM közölte, ők 1,2 milliárdot is készek megadni.

Hírdetés

A Denník E szerint ez túl magas ár, “gazdaságilag nincs semmi magyarázata”, hiszen szerintük ahz MVM sem lesz képes jobban, értsd, nyereségesebben üzemeltetni a szlovák energiaszolgáltat.

A portál emlékeztet, tavaly már köttetett egy hasonló tranzakció, akkor az MVM egy cseh állami gázszolgáltatót, az Innogy-t happolta el a németek, illetve éppen az EPH elől, azzal a különbséggel, hogy abban a cseh államnak már egyáltalán nem voltak érdekeltségei. 

Az SSE-ben viszont a szlovák államnak vannak.

Az üzlet persze még nem köttetett meg. Úgy tudni, Křetínský és Tkáč még nem döntötték el, igent mondanak-e a magyar állami vállalat igen bőkezű ajánlatára. Amennyiben így lesz, a szlovák állam még mindig megfúrhatja az üzletet, annak ellenére, hogy gazdasági szempontból nyilván megérné nekik. A Denník E ugyanis azt írja, az EPH biztosan elállna az üzlettől, ha a szlovák kormány kifogásokat emelne, hiszen a vállalat és a szlovák állam más nagyvállalatokban is közös érdekeltségekkel rendelkezik.

Hogy Pozsony mit lép, egyelőre nem tudni.

Richard Sulík gazdasági miniszter elismerte, hogy az MVM ajánlatot tett az energiaszolgáltatóra, de részleteiben nem kívánt beszélni a kérdésről, csak annyit közölt, mindkét féllel tárgyalni szeretne. Eduard Heger kormányfő egyelőre még csak nem is kommentálta a hírt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »