Magyar alelnöke van az Országos Választási Hatóságnak, az S.O.S. Románia nem delegálhat képviselőt

Magyar alelnöke van az Országos Választási Hatóságnak, az S.O.S. Románia nem delegálhat képviselőt

Az idei parlamenti választásokat ugyanazokban a szavazóhelyiségekben bonyolítják le, mint az államelnök-választást – döntötte el hétfő este a Központi Választási Iroda. A BEC közzétette a testület tagjainak a névsorát is.

Az intézmény határozata szerint ,,indokolt esetben” a parlamenti választások lebonyolíthatóak az államelnök-választás első fordulójában használttól eltérő szavazóhelyiségekben is, ha erről szavazás napja előtt legalább három nappal tájékoztatják a választópolgárokat. Az idei parlamenti választásokat december elsején tartják. Az államelnök-választási két fordulójának időpontja november 24. és december 8.

Hírdetés

A parlamenti választások Központi Választási Irodája (BEC) hétfő este tudomásul vette a legfelsőbb bíróságnak azt a döntését, hogy az Igazság és Tisztelet Mindenki Számára Európában Pártnak (DREPT) is joga van delegálni egy képviselőt az intézménybe. Ennek megfelelően Ionela-Alexandra Bulgaru is tagja lesz a BEC-nek. A választási iroda ugyanakkor elutasította az S.O.S. Románia párt kérését, hogy delegálhasson egy képviselőt az intézménybe. A parlamenti választások Központi Választási Irodája múlt csütörtökön tartotta alakuló ülését. Az akkori jegyzőkönyv szerint a testületnek tagja az Országos Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă, két alelnöke, Vajda Zsombor és Cosmin-Gabriel Popp, a legfelsőbb bíróság öt bírója, illetve a parlamenti pártok – Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Liberális Párt, Mentsétek meg Romániát Szövetség, RMDSZ, Románok Egyesülésért Szövetség, Jobboldal Ereje – és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselői.

A legfelsőbb bíróság a következő öt bírót nevezte ki a BEC-be: Dorina Zeca, Irina Alexandra Boldea, Adina Oana Surdu, Adrian Glugă és Bogdan Cristea. A Szociáldemokrata Pártot Viorel Mocanu, a Nemzeti Liberális Pártot Cristian Ene, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget Emil Duhnea, az RMDSZ-t Kolumbán Mária, a Románok Egyesülésért Szövetséget Laurenţiu Plăeşu, a Jobboldal Erejét Vlad Măntoiu, a nemzeti kisebbségek frakcióját Ivan Truţer képviseli a választási irodában. A BEC közleményében emlékeztet arra, hogy az AEP és a képviselőház főtitkárának adatai alapján állították össze azoknak parlamenti pártoknak listáját, amelyek képviselőket jelölhetnek a választási irodába. A képviselőház főtitkára korábbi tájékoztatása szerint 2024. szeptember 2-án 12 parlamenti képviselő jelezte, hogy tagja a Jobboldal Ereje pártnak. Ennek alapján ez az alakulat is jelölhet képviselőt a BEC-be, annak ellenére, hogy nem vett részt a 2020-as parlamenti választásokon, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Forrás: Krónika

The post Magyar alelnöke van az Országos Választási Hatóságnak, az S.O.S. Románia nem delegálhat képviselőt appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »