Magukra hagyott öregeket, ágyban fekvő halottakat találtak egy spanyol idősotthonban

A spanyol hadsereg vészhelyzetekre szakosodott egysége magányosan agonizáló időseket és holttesteket talált az idősek otthonában, ahová ellenőrzésre mentek ki a koronavírus-járvány közepén. Az elvileg az otthon lakóiról gondoskodó személyzet elmenekült a járvány elől, magukra hagyva a magukról gondoskodni képtelen idős embereket.

A hadsereg néhány ellenőrzésen csak teljesen elhagyott időseket láthatott az ágyakban, ha nem éppen halottakat – erősítette meg Margarita Robles spanyol védelmi miniszter. Az államügyészség is vizsgálatot indított, azt hangsúlyozva, hogy néhány idősek otthonában egész extrém körülményeket találtak, és a higiénia is borzalmas volt. Az ígéret szerint a törvény teljes súlyával fognak lecsapni azokra, akik nem teljesítették kötelességeiket.

Hírdetés

A beszámolók szerint több intézményből az idősgondozók zöme elment a fertőzés elől. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy hány ilyen intézményről tudnak a hatóságok. Múlt héten egy spanyol nyugdíjas otthonban húszan haltak meg a koronavírus-járványban, országosan száznál is több halott volt a hasonló intézményekben. Az idősotthonok lakói agg koruk és sokuk többféle krónikus betegsége, rossz általános állapota miatt különösen ki vannak téve a járványnak. Hétfőn került nyilvánosságra, hogy Franciaországban is volt olyan intézmény, ahol néhány nap alatt 21-en haltak meg.

(El País – Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »